avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua, Daca am un CIM pe perioada nedetermianta, ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua, Daca am un CIM pe perioada nedetermianta, dar care ...

Buna ziua,

Intrebare pentru crestere copil pentru tata
Daca am un CIM pe perioada nedetermianta, dar care are clauza de 6 luni pentru perioada de proba, eu fiind inca in perioada de proba, pot sa incep procedurile pentru concediu de crestere copil pentru tata? Poate angajatorul sa desfaca CIM ul tinanad cont ca eu sunt in perioada de proba?
Ultima modificare: Luni, 9 Ianuarie 2023
Celechi, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 22:38, 9 Ianuarie 2023
Art. 31, codul muncii
(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcțiile de execuție și de cel mult 120 de zile calendaristice pentru funcțiile de conducere.
(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la încadrarea persoanelor cu handicap se realizează exclusiv prin modalitatea perioadei de probă de maximum 30 de zile calendaristice.
(3) Pe durata sau la sfârșitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la inițiativa oricăreia dintre părți, fără a fi necesară motivarea acesteia.
(4) Pe durata perioadei de probă salariatul beneficiază de toate drepturile și are toate obligațiile prevăzute în legislația muncii, în contractul colectiv de muncă aplicabil, în regulamentul intern, precum și în contractul individual de muncă.
(5) Pentru absolvenții instituțiilor de învățământ superior, primele 6 luni după debutul în profesie se consideră perioadă de stagiu. Fac excepție acele profesii în care stagiatura este reglementată prin legi speciale. La sfârșitul perioadei de stagiu, angajatorul eliberează obligatoriu o adeverință, care este vizată de inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază teritorială de competență acesta își are sediul.
(6) Modalitatea de efectuare a stagiului prevăzut la alin. (5) se reglementează prin lege specială.

In primul rand... perioada de proba este cam mare... si nu este legala.

Si da, puteti incepe procedurile pentru a beneficia de acel concediu, vedeti apoi ce spune, daca doreste sa inceteze contractul sau nu...

Celechi a scris:

Buna ziua,

... Poate angajatorul sa desfaca CIM ul tinanad cont ca eu sunt in perioada de proba?


Pe durata sau la sfârșitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la inițiativa oricăreia dintre părți, fără a fi necesară motivarea acesteia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Codul muncii Mariusmarian35 Mariusmarian35 Bună ziua. Am o întrebare. Angajatorul poate sa îmi scrie el preaviz sa ma dea afara dacă eu sunt în perioada de proba. Eu nu doresc preaviz. Doresc sa ... (vezi toată discuția)
Demisia in perioada de proba leito21 leito21 Tocmai m-am angajat la un loc de munca unde este un contract pe o perioada nedeterminata dar cu o anumita perioada de proba. Intrebarea mea este pot sa imi ... (vezi toată discuția)
Demisie in perioada de proba shoni17 shoni17 Am un contract de munca cu timp partial, 1h/zi. In contract este stipulat ca perioada de proba este de 120 zile. Va rog sa-mi spuneti daca imi pot da demisia ... (vezi toată discuția)