avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sunt vaduv si locuiesc in apartamentul din care detin ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sunt vaduv si locuiesc in apartamentul din care detin 5/8 cota ...

Sunt vaduv si locuiesc in apartamentul din care detin 5/8 cota parte iar fiul meu detine 3/ 8.
El locuieste intr-un apartament cumparat pe numele lui.
Eu intentionez sa ma recasatoresc si sa locuiesc impreuna cu viitoarea sotie in apartamentul detinut in cota parte. Mentionez ca ea este tot vaduva si nu detine nici o proprietate, a cedat totul ficei ei.

Intrebarea mea este: Ce variante am, astfel incat, la eventualul meu deces, dreptul de proprietate al locuintei noastre sa fie integral acordat fiului meu ?
1) sa inchei inaintea casatoriei mele un contract de vanzare-cumparare cu fiul meu, cu clauza de habitatie viagera ?
2) sa inchei un act notarial de separatie de bunuri inaintea inregistrarii casatoriei ?
3) sa incheiem o conventie matrimoniala la notar inaintea inregistrarii casatoriei din care sa rezulte transferarea dreptului proprietatii apartamentului, dupa decesul ambilor soti, catre fiul meu ?

Cele trei variante la care m-am gandit au rezultat in urma discutiei cu viitoarea sotie care s-a exprimat ca nu are nici o pretentie viitoare asupra apartamentului !!!
Multumesc anticipat,

Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 08:49, 14 Ianuarie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu se pote ce vreți. Soțul supraviețuitor îl moștenește pe șoțul decedat în procent de 25% din toate bunurile rămase moștenire.
acest răspuns util
nu va ajuta nicio separatie de bunuri , conventie matrimoniala, e inutil.
faceti pana sa va casatoriti partaj cu fiul/ ii donati/ vindeti/ contract de intretinere pastrand drept de uzufruct viager
acest răspuns util
Buna ziua, varianta 1 este cea mai indicata. Varianta 2 nu functioneaza deoarece dreptul de mostenire al sotiei supravietuitoare priveste un bun propriu al dvs, nu un bun comun dobandit in timpul casatoriei.
De dreptul de uzufruct viager va beneficia si viitoarea sotie in situatia decesului meu ?
nu, decat daca ii dati dvs acest drept de la inceput, eu nu as face asta.

Alte discuții în legătură

Cote parti succesiune nicoleta17 nicoleta17 Buna ziua, Eu sunt vaduva ,sotul meu a decedat in urma cu 15 ani,cand fetita noastra avea 2 ani.Acum un an am cumparat un apartament prin credit Prima Casa si ... (vezi toată discuția)
Mostenirea sotului supravietuitor ar putea fi micsorata? mirel11 mirel11 Urmeaza sa ma casatoresc si am un copil care mosteneste acum 100% bunurile mele mobile si imobile. Dupa casatorie, daca decedez, sotia supravietuitoare va avea ... (vezi toată discuția)
Regimul matrimonial ales (separatia de bunuri), inainte de casatorie carmen bodeanu carmen bodeanu Buna ziua! Daca unul din soți detine bunuri mostenite inaintea căsătoriei,sau prin act de vinzare-cumparare cu uzufruct viager(mama a vândut fiului un ... (vezi toată discuția)