avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1822 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Conditiile de a reprezenta in instanță fără a fi ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Conditiile de a reprezenta in instanță fără a fi avocat. ...

Conditiile de a reprezenta in instanță fără a fi avocat.
Într-un dosar de retrocedare, este titular de dosar o rudă. Cu acest dosar am ajuns in instanță pentru o contestatie a hotararii dată de o comisie națională de retrocedare. Doresc ca eu (mostenitor in acest dosar) să reprezint in instanță. Ce trebuie să fac, ca să o pot face?
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 11:09, 21 Ianuarie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti fi mandatar daca reprezentati o parte din dosar, insa daca dvs sunteti mostenitor inseamna ca sunteti deja parte in dosar (altfel, nu avea rost sa faceti precizarea ca sunteti mostenitor). Nu stiu daca aveti reprezentarea a ceea ce vreti sa faceti.
Mulțumesc pentru răspuns. Eu sunt mostenitor, dar nu sunt inscris in dosarul acestor terenuri. Dosarul a fost făcut in numele unei singure persoane care este de-asemenea mostenitor și cu care noi am fi împărțit mostenirea. . Și de aceea nu știu dacă mă pot exprima in instanță. Nelămurirea mea era :cum pot eu să solicit dreptul de a vorbi în instanță. Prin procură dată de titularul dosarului, prin dovadă că sunt mostenitor? Și cand anume,? Inainte de înfățișare , in timpul ședinței? Când și in ce fel?
meliu toli a scris:
...nu știu dacă mă pot exprima in instanță. Nelămurirea mea era :cum pot eu să solicit dreptul de a vorbi în instanță.


Dacă sunteți PARTE în dosar, atunci vă puteți exprima... Aveți dreptul de a vorbi/de a vă apăra după cum vă pricepeți.

Dacă nu sunteți parte (și nici avocat), atunci puteți să vă exprimați/puteți să reprezentați o parte din proces (persoană fizică), dacă această parte v-a împuternicit în mod expres, prin înscris autentic/procură, cu dreptul de a o reprezenta.

Dreptul de reprezentare mai poate fi dat şi prin declaraţie verbală, făcută în instanţă şi consemnată în încheierea de şedinţă, cu arătarea limitelor şi a duratei reprezentării. (art 85 alin. 2)

Însă, chiar și cu procură, trebuie să mai știți urm.:
Dacă mandatul este dat unei alte persoane decât unui avocat, mandatarul nu poate pune concluzii asupra excepţiilor procesuale şi asupra fondului decât prin avocat, atât în etapa cercetării procesului, cât şi în etapa dezbaterilor. (art. 83 C. proc civ. - teza a II-a).

Adică vă puteți exprima... doar pe ici, pe colo, dar nu pe aspectele esențiale.

Există și o excepție.
Dacă sunteți licențiat în drept și dacă sunteți soț sau rudă până la doilea grad inclusiv cu partea, atunci puteți pune concluzii și fără a fi asistat de avocat.

Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Ianuarie 2023
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procurator? ContSters40598 ContSters40598 Este posibil un mandat dat de o terta persoana neruda unei persoane (nu avocat sau consilier, o persoana oarecare)pt a o reprezenta in instanta ca procurator, ... (vezi toată discuția)
Există posibilitatea ca o persoana fără studii juridice / fără a fi avocat înregistrat într-un barou să reprezinte un justițiar în fața instanței? cyan cyan O persoana este petent intr-un proces la o instanta civila, a solicitat judecarea in lipsa. La primul termen instanta a amanat cauza pentru ca intimata sa ... (vezi toată discuția)
Divort Floricica80 Floricica80 Daca vreau sa divortez, dar sunt in afara tarii, pot numi o a treia parte sa ma reprezinte? Si daca da, ce demersuri trebuie sa fac? (vezi toată discuția)