meliu toli a scris:
...nu știu dacă mă pot exprima in instanță. Nelămurirea mea era :cum pot eu să solicit dreptul de a vorbi în instanță.
Dacă sunteți PARTE în dosar, atunci vă puteți exprima... Aveți dreptul de a vorbi/de a vă apăra după cum vă pricepeți.
Dacă nu sunteți parte (și nici avocat), atunci puteți să vă exprimați/puteți să reprezentați o parte din proces (persoană fizică), dacă această parte v-a împuternicit în mod expres, prin înscris autentic/procură, cu dreptul de a o reprezenta.
Dreptul de reprezentare mai poate fi dat şi prin declaraţie verbală, făcută în instanţă şi consemnată în încheierea de şedinţă, cu arătarea limitelor şi a duratei reprezentării. (art 85 alin. 2)
Însă, chiar și cu procură, trebuie să mai știți urm.:
Dacă mandatul este dat unei alte persoane decât unui avocat, mandatarul
nu poate pune concluzii asupra excepţiilor procesuale şi asupra fondului decât prin avocat, atât în etapa cercetării procesului, cât şi în etapa dezbaterilor. (art. 83 C. proc civ. - teza a II-a).
Adică vă puteți exprima... doar pe ici, pe colo, dar nu pe aspectele esențiale.
Există și o excepție.
Dacă sunteți licențiat în drept și dacă sunteți soț sau rudă până la doilea grad inclusiv cu partea, atunci puteți pune concluzii și fără a fi asistat de avocat.