avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Am ieșit la pensie în data de 31.12 2010, iar ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Am ieșit la pensie în data de 31.12 2010, iar decizia de pensionare ...

Am ieșit la pensie în data de 31.12 2010, iar decizia de pensionare a fost dată în data de 18.01.2011; Indicele de corecție mi-a fost aplicat după legea veche.
Sub incidența cărei legi mă aflu, cea veche sau cea nouă care a intrat în vigoare în 01.01 2011?
Cu respect
Amanolesei Petru
Ultima modificare: Duminică, 22 Ianuarie 2023
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 13:37, 23 Ianuarie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu are importanta data la care a fost intocmita decizia de pensionare . Importanta este data de la care sunteti pensionar , si o gasiti in decizia de pensionare la punctul B : “ Drepturile au fost stabilirea incepand cu data de ...... “ si la punctul C : “ Plata drepturilor se va face incepand cu data de ... “ . Daca acea data este din 2010 , inseamna ca ati iesit la pensie pe Legea 19/2000 ( aceasta ar fi vechea lege a pensiilor ) , iar aceasta nu prevede indici de corectie . Daca data pensionarii este in 2011 , legea aplicata este Legea 263/2010 , care a intrat in vigoare la 01.01.2011 , si aceasta prevede aplicarea indicilor de corectie . Deci , daca aveti un indice de corectie , sunteti pensionat pe Legea 263/2010 . PS . De altfel , la punctul A din decizie se specifica in baza carei legi a fost admisa cererea dvs. de pensionare .
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Ianuarie 2023
CHKa, utilizator
Cod civ. art. 6. 5) Dispoziţiile legii noi se aplică tuturor actelor şi faptelor încheiate sau, după caz, produse ori săvârşite după intrarea sa în vigoare, precum şi situaţiilor juridice născute după intrarea sa în vigoare.

CHKa a scris:

Nu are importanta data la care a fost intocmita decizia de pensionare . Importanta este data de la care sunteti pensionar , si o gasiti in decizia de pensionare la punctul B : “ Drepturile au fost stabilirea incepand cu data de ...... “ si la punctul C : “ Plata drepturilor se va face incepand cu data de ... “ . Daca acea data este din 2010 , inseamna ca ati iesit la pensie pe Legea 19/2000 ( aceasta ar fi vechea lege a pensiilor ) , iar aceasta nu prevede indici de corectie . Daca data pensionarii este in 2011 , legea aplicata este Legea 263/2010 , care a intrat in vigoare la 01.01.2011 , si aceasta prevede aplicarea indicilor de corectie . Deci , daca aveti un indice de corectie , sunteti pensionat pe Legea 263/2010 . PS . De altfel , la punctul A din decizie se specifica in baza carei legi a fost admisa cererea dvs. de pensionare .

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va marturisesc ca nu prea inteleg ce va nedumereste ... “ Actul si fapta incheiat “ este iesirea dvs. la pensie , nu intocmirea deciziei , aceea e doar data cand s-a “ pus pe hartie “ . Luati ca exemplu un certificat de nastere - e emis la un numar de zile dupa ce persoana s-a nascut , dar are trecut pe el data exacta a nasterii ( actul si fapta ) . Daca ati iesit ( la cererea dvs. , ca pensiile se acorda numai la cerere , nu din oficiu ) la pensie in 2010 , chiar daca in ultima zi , vi se aplica legea in vigoare la acea data , prin urmare - fara indice de corectie . Daca ati devenit pensionar dupa 01.01.2011 , sunteti pe Legea 263/2010 si ar trebui sa aveti indice de corectie . Aveti in vedere ca , pe Legea 19/2000 , conditiile de varsta , stagiu complet de cotizare si stagiul minim necesar erau mai favorabile pensionarului . Acesta a si fost motivul pentru care s-a inventat acel indice de corectie ( cel putin asta am inteles eu ca e rolul lui ) , sa atenueze diferenta de punctaj de pensie care rezulta din impartirea punctajului total de pensie din intreaga cariera la stagiul complet de cotizare ( daca impartitorul e mai mare , rezultatul impartirii e mai mic ) . Poate daca ati fi ceva mai concret in intrebarea dvs. si ati expune exact situatia ( nu asa , in general ) , ati obtine raspunsuri mai la obiect ...
Ultima modificare: Duminică, 22 Ianuarie 2023
CHKa, utilizator
V-aș ruga să faceți un comentariu vizavi de articolul din codul civil.

CHKa a scris:

Va marturisesc ca nu prea inteleg ce va nedumereste ... “ Actul si fapta incheiat “ este iesirea dvs. la pensie , nu intocmirea deciziei , aceea e doar data cand s-a “ pus pe hartie “ . Luati ca exemplu un certificat de nastere - e emis la un numar de zile dupa ce persoana s-a nascut , dar are trecut pe el data exacta a nasterii ( actul si fapta ) . Daca ati iesit ( la cererea dvs. , ca pensiile se acorda numai la cerere , nu din oficiu ) la pensie in 2010 , chiar daca in ultima zi , vi se aplica legea in vigoare la acea data , prin urmare - fara indice de corectie . Daca ati devenit pensionar dupa 01.01.2011 , sunteti pe Legea 263/2010 si ar trebui sa aveti indice de corectie . Aveti in vedere ca , pe Legea 19/2000 , conditiile de varsta , stagiu complet de cotizare si stagiul minim necesar erau mai favorabile pensionarului . Acesta a si fost motivul pentru care s-a inventat acel indice de corectie ( cel putin asta am inteles eu ca e rolul lui ) , sa atenueze diferenta de punctaj de pensie care rezulta din impartirea punctajului total de pensie din intreaga cariera la stagiul complet de cotizare ( daca impartitorul e mai mare , rezultatul impartirii e mai mic ) . Poate daca ati fi ceva mai concret in intrebarea dvs. si ati expune exact situatia ( nu asa , in general ) , ati obtine raspunsuri mai la obiect ...

Sunteți cumva vreun jurist de la Casa de pensii,?
Ultima modificare: Luni, 23 Ianuarie 2023
Manuela Rășină, administrator

Alte discuții în legătură

Indice de corectie peflori peflori decizie de pensie anticipata partiala emisa in iulie 2019, calculata cu indice de corectie 1,2, nepusa in plata, este modificata in decizie de pensie la ... (vezi toată discuția)
Stabilirea pensiei pentru limita de varsta conform deciziei ccr nr. 702/31.10.2019 Peapangel Peapangel Sunt beneficiarul indemnizatiei primită în baza legii nr.8/2006 si pensionar de invaliditate, iar in luna iunie indeplinesc conditiile de varsta legala si ... (vezi toată discuția)
Indice de corecție pensie Angela. Șandru Angela. Șandru Soțul meu sa pensionat pe caz de boala in 20.11.2000 și a ieșit la limita de vârstă pe 25.01.2019 cu indice de corecție 0.00. E posibil sa nu aibă ... (vezi toată discuția)