Intr-o decizie de clasare a unei sesizari de hartuire la locul de munca, comisia de disciplina a unei institutii publice invoca neindeplinirea conditiilor prevazute de lege (art.28 alin (3), coroborat cu art.27 din Anexa 7 OUG 57/2019 privind Codul administrativ), potrivit carora nu s-ar fi indicat "descrierea faptei care constituie obiectul sesizarii si data savarsirii acesteia", desi, in cca 100 de pagini care contin exemple de fapte care se inscriu in descrierea tehnicilor de hartuire, cu dovezi scrise (corespondenta e-mail, documente de procedura, screenshot DATATE, etc ), s-a facut dovada caracterului SISTEMATIC AL FAPTEI DE HARTUIRE MORALA/PSIHOLOGICA , fara de care fapta (continua/continuata) nu poate exista conform definitiei legale din Ordonanța Guvernului nr. 137/2000, republicată si conform definitiei din Codul de conduita al institutiei.
Astfel : "hărțuire morală la locul de muncă presupune orice comportament exercitat cu privire la un funcționar public sau personal contractual de către superiorul său ierarhic, de către un funcționar public sau personal contractual cu funcții de execuție sau și/sau de către un funcționar public sau personal contractual comparabil din punct de vedere ierarhic, în legătură cu raporturile de serviciu/ muncă, care să aibă drept scop sau efect o deteriorare a condițiilor de muncă prin lezarea drepturilor sau demnității funcționarului public sau personalului contractual, prin afectarea sănătății sale fizice sau mentale ori prin compromiterea viitorului profesional al acestuia, comportament manifestat în oricare dintre următoarele forme: conduită ostilă sau nedorită; comentarii verbale; acțiuni sau gesturi, precum și orice comportament care, PRIN CARACTERUL SAU SISTEMATIC, poate aduce atingere demnității, integrității fizice ori mentale a unui/unor funcționar/ funcționari publici sau personal contractual, punând în pericol munca lor sau degradând climatul de lucru, inclusiv stresul și epuizarea fizică, conform prevederilor art. 2 alin. (5 A 1) și (5 A 2) din Ordonanța Guvernului nr. 137/2000, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Aceasta se sancționează disciplinar, contravențional sau penal, în condițiile legii"
Petenta a indicat deci data inceperii actiunii de hartuire (august. 2022) si a dovedit, prin inscrisuri (anexe) , caracterul sistematic al hartuirii, chiar si dupa depunerea sesizarii (dovezi anexate, in completarea sesizarii initiale), la comisia de disciplina a institutiei.
Intrebare: care este, in aceste conditii expres prevazute de lege DATA FAPTEI DE HARTUIRE MORALA/PSIHOLOGICA LA LOCUL DE MUNCA (pentru a fi raportata in termen de 30 zile, in acceptiunea comisiei...) ?
Din ce ati postat , august 2022 este data de inceput.
Da, multumesc pentru raspuns. Asa este. Dar comisia a clasat sesizarea ca fiind tardiva ???), desi dovada ultimei actiuni/fapte de hartuire a fost depusa chiar in timpul cercetarii.