avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1044 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Abuz de functie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Abuz de functie

hartuire morala si comportament preferential ,luare de atributii
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:02, 25 Iulie 2014
Face obiectul unei actiuni in instanta.
se unesc doua birouri si din cinci persoane trebuie sa ramana 4 ..eu sant cea mai veche dar sefa nu ma suporta deloc ...imi reproseaza ca am initiativa si prin asta zice ca trec peste ea ...lucrez in birou de 17 ani fara nici o problema ,fara sa imi poata reprosa ceva professional doar ca una din celalalt birou nu ma place si implicit sefa care trebuie periata sa iti mearga bine ,,,,sant genul de om care nu pupa ,,,,,sa Ii mearga bine mi-am facut treaba responsabil si acum mi se iau treptat sarcinile sa fie celelalte acoperite si mi se sugereaza ca pentru linistea sefei sa merg sa lucrez pe o sectie,,,,fara nici o evaluare corecta a persoanelor implicate si o normare corecta a fiecaruia doar simplu fapt ca nu le place figura mea si adevarul spus in fata ...cum procedez....ma suna zilnic si ma intreaba ce lucrez ...mentionez ca are doar cu mine si colega de birou aceasta atitudine si ne vorbeste ironic si in bataie de joc la orice intrebare dar fara nici justificare corecta doar ca nu ne suporta ,,,,repet fara nici un motiv
Ultima modificare: Miercuri, 23 Iulie 2014
dora_il, utilizator
Cei care sunt hartuiti la serviciu se pot adresa mai multor autoritati din domeniu:
- Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD)
Conform art. 20 din OG 137/2000, persoana care se considera discriminata poate sesiza Consiliul in termen de un an de la data savarsirii faptei sau de la data la care putea sa ia cunostinta de savarsirea ei. "Salariatul are dreptul sa solicite efectuarea unei anchete, inlaturarea consecintelor faptelor de hartuire si restabilirea situatiei anterioare hartuirii", sustine Cristian Darie.

Mai mult decat atat, potrivit acestui act normativ, CNCD poate sa sanctioneze atat pe hartuitor, cat si institutia angajatoare, daca aceasta a fost toleranta fata de comportamentul hartuitorului.

- Inspectiei Muncii
Salariatul poate trimite sesizari privind incalcari ale prevederilor legale din domeniul relatiilor de munca, iar, in urma sesizarii, inspectorii de munca declanseaza un control la angajatorul reclamat. "Reclamatiile beneficiaza de confidentialitate, inspectorii nedezvaluind angajatorului motivul controlului", asigura avocatul.
Inspectia Muncii este obligata sa transmita un raspuns scris in termen de 30/45 de zile.

- Agentiei Nationale pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati (ANES)
Aceasta institutie nu are atributii directe in cercetarea si sanctionarea cazurilor de hartuire, insa poate transmite mai departe sesizarea catre institutiile abilitate, respectiv CNCD si/sau Inspectia Muncii, a aratat specialistul.

- Instantelor judecatoresti si organelor de urmarire penala
In cazul hartuirii sexuale, fiind inscrisa in categoria infractiunilor, salariatul hartuit se poate adresa organelor de urmarire penala, printr-o plangere prealabila. Lipsa plangerii prealabile impiedica tragerea la raspundere penala a hartuitorului, fie angajator, fie alt salariat.
(www.avocatnet.ro/content/art... )
sefa mea e foarte atenta isi calculeaza fiecare cuvant si mai mult ma ataca prin manager ...nu isi asuma direct actiunile de hartuire .....grav este ca managerul ii face jocul ...mi-a propus ca pentru linistea tuturor sa accept mutarea mea la o alta sectie ....se comporta ca si cum ai fi angajat pe mosia lor personala si au dreptul sa incalce orice reguli si iti spune in fata ca nu conteaza ca nu pot sa iti aduca professional nici o acuza pur si simplu asa au chef si imi vor demostra ca ma pot muta ...ce vreau sa intreb cum procedez daca vrea sa imi ia din atributii fiindca asta fac sa poata apoi spune ca nu iti acoperi orele de munca,atributiile mele vor sa le dea colegelor care pana acum au refuzat sa le faca dar acum au nevoie de a fi acoperite fiindca sant acuzate ca nu lucreaza si binenteles ele sant preferatele doamnei sefe,,,...mai nou ma suna zilnic de doua ori si ma intreaba ce lucrez...sefa directa refuza dialogul cu mine si colega mea si il pune pe manager sa ne sune ....
Ultima modificare: Joi, 24 Iulie 2014
dora_il, utilizator
Nu conteaza modul cum actioneaza - direct sau indirect - , intrucat dvs aveti posibilitatea sa uzati de toate mijloacele legale pentru apararea dreptului dvs, inclusiv a demnitatii dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hartuire la locul de munca NIK_NIK33BR NIK_NIK33BR Sunt angajat momentan la o societate de paza in functie de inspector securitate. In luna martie sefii mei a venit cu niste acuzatii la adresa mea \\"FEL DE ... (vezi toată discuția)
Ilegalitati sau nu ? PvlAndrei PvlAndrei Buna ziua,as dori putin ajutor intr-o problema. Lucrez de 2 ani la o firma de securitate.In primul an mi s-au tras cate 15 lei lunar pentru incaltamintea ... (vezi toată discuția)
Abuz de putere Marta1975 Marta1975 Suntem 7 persoane angajate avand aceeasi functie si responsabilitati ,dar seful ma trateaza altfel fata de ceilalti colegi. Astfel spus ,daca nu am putut ... (vezi toată discuția)