avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1137 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Hartuire la locul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Hartuire la locul de munca

Sunt angajat momentan la o societate de paza in functie de inspector securitate.
In luna martie sefii mei a venit cu niste acuzatii la adresa mea "FEL DE FEL" fara sa-mi aduca argumente s-au sa-mi demonstreze cu ceva. Motive ca ( a auzit ca am luat bani la angajare, ca am incercat sa destram echipa, ca oe unii oamenii ii tineam in brate si pe altii nu, ca am furat benzina, ca am lut banii de la angajati luna de luna etc,) Am fost chemat la birou si m-i sa propus sa imi scriu demisia fara data si daca fac acest lucru voi mai lucra incontinuare, in caz contrar nu voi mai avea functia si ma va cadea din functie, Bineinteles am refuzat acest lucru si am cerut sa imi dovedeasca aceste acuzatii ca nu m-i se par normale sa vii sa ma acuzi de un lucru pe care nu l-am facut. M-i sa spus sa intru pe interventie si mi se va schimba incadrarea. Am intrat in interventie si dupa cateva zile a inceput sa ma hartuiasca moral punand pe altii sefi sa imi caute fel de fel de motive acuzandu-ma ca vorbesc intr-un fel, ca nu ma comport normal, ca nu port echipamentul corespunzator etc. Dupa ceva vreme cand au vazut ca rezist la aceste presiuni m-au chemat la o sedinta si mi-au spus ca imi va da o pedeapsa de 6 luni apoi ma va repune in functie, ok am acceptat dar nu mi-au adus la cunostiinta prin vreo decizie. Toata aceasta perioada au venit cu fel de fel de presiuni asupra mea, inca mai am din aceasta pedeapsa. As vrea sa ma sfatuiti ce e de facut in cazul acesta, mentionez ca sunt angajat de 10 anii la aceasta societate in in tot acest timp nu am avut nici o abatere, nu am prejudiciat firma cu absolut nimic, din contra, m-am implicat si am facut o imagine buna societatii, si am considerat ca toate acestea de unde au plecat a fost de la niste colegi de ai mei care au avut alt interes. As vrea sa-mi fac dreptate.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:59, 9 Septembrie 2014
1. Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia avertismentului scris, nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.

2. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

3. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.

4. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.

5 "Cei care sunt hartuiti la serviciu se pot adresa mai multor autoritati din domeniu:
- Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD)
Conform art. 20 din OG 137/2000, persoana care se considera discriminata poate sesiza Consiliul in termen de un an de la data savarsirii faptei sau de la data la care putea sa ia cunostinta de savarsirea ei. "Salariatul are dreptul sa solicite efectuarea unei anchete, inlaturarea consecintelor faptelor de hartuire si restabilirea situatiei anterioare hartuirii".
Mai mult decat atat, potrivit acestui act normativ, CNCD poate sa sanctioneze atat pe hartuitor, cat si institutia angajatoare, daca aceasta a fost toleranta fata de comportamentul hartuitorului.

- Inspectiei Muncii
Salariatul poate trimite sesizari privind incalcari ale prevederilor legale din domeniul relatiilor de munca, iar, in urma sesizarii, inspectorii de munca declanseaza un control la angajatorul reclamat. "Reclamatiile beneficiaza de confidentialitate, inspectorii nedezvaluind angajatorului motivul controlului".
Inspectia Muncii este obligata sa transmita un raspuns scris in termen de maximum 30/45 de zile.

- Agentiei Nationale pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati (ANES)
Aceasta institutie nu are atributii directe in cercetarea si sanctionarea cazurilor de hartuire, insa poate transmite mai departe sesizarea catre institutiile abilitate, respectiv CNCD si/sau Inspectia Muncii.

- Instantelor judecatoresti si organelor de urmarire penala
In cazul hartuirii sexuale, fiind inscrisa in categoria infractiunilor, salariatul hartuit se poate adresa organelor de urmarire penala, printr-o plangere prealabila. Lipsa plangerii prealabile impiedica tragerea la raspundere penala a hartuitorului, fie angajator, fie alt salariat".
(www.avocatnet.ro/content/art... )
Ultima modificare: Marți, 9 Septembrie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abuz de functie dora_il dora_il hartuire morala si comportament preferential ,luare de atributii (vezi toată discuția)
Prelungire contract de munca xyz2014 xyz2014 Buna seara!am lucrat cu contact de munca p perioada determinata de la 2.05.2014 pana la 2.11.2014. pe data de 3.11.2014 m am intors la serviciu. am fost ... (vezi toată discuția)
Demisie fortata rodica2001 rodica2001 Buna ziua ! lucrez intr-o unitate scolara si zilnic ,atat eu cat si colega mea suntem hartuite si se fac presiuni de catre conducerea unitatii pentru a ne lasa ... (vezi toată discuția)