avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Prelungire contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Prelungire contract de munca

Buna seara!am lucrat cu contact de munca p perioada determinata de la 2.05.2014 pana la 2.11.2014. pe data de 3.11.2014 m am intors la serviciu. am fost pontata 8 ore. contactul de munca incepand cu data de 3.11.2014 nu l am semnat. am lucrat doar in data de 3, apoi nu m am mai prezentat la serviciu si anuntandu i ca nu mai vin. Dupa 2 saptamani m am dus dupa decizia de incetare. ma asteptam sa fie incepand cu data de 2.11.2014 din moment ce nu am mai fost de acord sa semnez noul contract. Mi au spus ca s a facut prelungirea de drept si m au obligat sa semnez o demisie daca vreau decizie de incetare. intrebarea mea este dak se putea anula acel pontaj.
Cel mai recent răspuns: xyz2014 , utilizator 19:38, 20 Noiembrie 2014
1. Nu exista prelungire de drept in cazul contractelor de munca.

Prin urmare, primul c.i.m. a incetat de drept la data expirarii perioadei pentru care a fost incheiat .
Daca ati lucrat dupa aceasta data fara a avea c.i.m. incheiat, inseamna ca ati muncit la negru. Fapta sanctionata contraventional de catre ITM , atat in dauna angajatorului , cat si in cea a angajatului.

2. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.

Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.

3. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Se pare ca m au pacalit cumva.va multumesc. Mi ati fost de ajutor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua . am fost in concediu medical iar patronul îmi solicită ... balutapetre0@gmail.com balutapetre0@gmail.com Buna ziua . Am fost in concediu medical iar patronul îmi solicită demisia ce pot face pentru a-mi primi bani la zi? (vezi toată discuția)
Informatii fortare demisie Mihai1182 Mihai1182 Buna ziua, Sunt angajat de 11 ani intr-o societate iar angajatorul de curand incearca sa imi gaseasca nod in papura pentru a ma forta sa-mi dau demisia(mi-a ... (vezi toată discuția)
Ce pot face cand angajatoru imi cere demisia mea cu orice pret Alexandru Amut Alexandru Amut ]pe data de 15 luna aceasta am asitat la o dicutie mai aprinsa cu angajotur meu.connsecintele sunt urmatoarele razbunarea lui impotriva mea este de a imi ... (vezi toată discuția)