avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 486 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ce pot face cand angajatoru imi cere demisia mea cu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ce pot face cand angajatoru imi cere demisia mea cu orice pret

]pe data de 15 luna aceasta am asitat la o dicutie mai aprinsa cu angajotur meu.connsecintele sunt urmatoarele razbunarea lui impotriva mea este de a imi schimba sediu de lucru undeva unde nu imi permit sa pot ajunge sa lucrez.toate acestea au plecat de la taierea de ore muncite in plus timp de 1 luna.unde pot ajunge sa imi pot recupera orele si care sunt drepturile mele sa nu ma dea afara
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:00, 21 Iulie 2016
1.Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.

3. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.

4. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
m) incalcarea de catre angajator a obligatiei prevazute la art. 27 si 119, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.....

5. In situatia in care se va decide concedierea dvs., aveti dreptul de a contesta decizia de concediere la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul . Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
Termenul de contestare, calculat de la data comunicarii deciziei, este :
- 30 de zile daca este vorba despre desfacerea disciplinara a contractului individual de munca

- 45 de zile in celelalte situatii de concediere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca - solicitare demisie georgebucatarul1975 georgebucatarul1975 numele meu este george,bucatar-sef..am lucrat la un restaurant si acum o zi seful ma chemat in birou si mia spus ca nu mai are nevoie de serviciile ... (vezi toată discuția)
Informatii fortare demisie Mihai1182 Mihai1182 Buna ziua, Sunt angajat de 11 ani intr-o societate iar angajatorul de curand incearca sa imi gaseasca nod in papura pentru a ma forta sa-mi dau demisia(mi-a ... (vezi toată discuția)