avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 828 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Munca - solicitare demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Munca - solicitare demisie

numele meu este george,bucatar-sef..am lucrat la un restaurant si acum o zi seful ma chemat in birou si mia spus ca nu mai are nevoie de serviciile mele.Precizez ca in urma cu 2 saptamani mi sau a cerut actele pt contrac,le-am adus ,dar nu mi sa dat acel contract la semnat.In momentul cand iam comunicat acest lucru patronului a devenit nervos si mia vorbit foarte urat,mia spus ca nu imi da nici un preaviz,sami dau eu demisia.Precizez ca nu am facut acest lucru..sami dau demisia,deci legal sunt inca angajatul lui.Ce pot face in acest sens?..va multumesc si va rog din suflet sa ma ajutati.


Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Ianuarie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:42, 18 Ianuarie 2014
1. Art.16 (3) C.mun. : Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.

Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.........
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.

(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.........

Prin urmare, intrucat angajatorul a incalcat dispoziriile art.16 alin.3 C.mun. , puteti sesiza ITM-ul.

2. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

3. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.

4. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act aditional marire salariu dupa demisie sebi1984 sebi1984 Buna seara tocmai ce mi-am dat demisia de la upc azi si in seara asta m-a sunat fostul sef sa vin sa semnez un act aditional de marire salariu de la 1 ... (vezi toată discuția)
Demisie forțată Florina97 Florina97 Buna ziua. Va rog sa ma îndrumați in urmatoarea problema. Lucrez într-o firmă de contabilitate de 8 luni. Mentionez ca imi fac treaba ca la carte ,m-am ... (vezi toată discuția)
Ce pot face cand angajatoru imi cere demisia mea cu orice pret Alexandru Amut Alexandru Amut ]pe data de 15 luna aceasta am asitat la o dicutie mai aprinsa cu angajotur meu.connsecintele sunt urmatoarele razbunarea lui impotriva mea este de a imi ... (vezi toată discuția)