Buna ziua. Va rog sa ma îndrumați in urmatoarea problema. Lucrez într-o firmă de contabilitate de 8 luni. Mentionez ca imi fac treaba ca la carte ,m-am integrat ,dar ca in fiecare colectiv este o persoană in dezacord cu ceilalți . Astăzi am fost chemata in biroul șefului ,unde am fost anunțată ca trebuie sa renunte la mine din cauza restructurarilor. Mentionez ca sunt singură persoană in situatia asta,iar firma nu întâmpină niciun fel de problemă financiară. Una dintre colegele cu vechime a convins șeful ca nu-mi merit postul. Mâine mă așteaptă să semnez demisia de comun acord. Intrebarea mea este cum pot să fiu oarecum forțată sa semnez demisia din cauza unor bârfe? Mai frumos spus, "restructurări " As putea face o sesizare la ITM? . Astept cu interes răspuns. Mulțumesc.
1. Demisia cu acordul partilor nu este prevazuta in Codul Muncii.
2. Fie solicitati incetarea c.i.m. cu acordul partilor - art.55 lit.b C.mun., fie prin demisie -art.81 C.mun.
In cazul incetarii c.i.m.cu acordul partilor nu se acorda preaviz. In situatia demisiei ,aceasta poate fi cu sau fara preaviz.
3. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.
4. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.
5. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.