Inscrisul are valoare de promisiune de vanzare-cumparare, daca in cuprinsul acestuia sunt cuprinse toate elementele unui contract de vanzare-cumparare, mai putin "forma autentica".
Completare:
Daca este vorba despre un contract de vanzare-cumparare al unui apartament, din anul 1994 si cum la acea data, nu era obligatorie autentificarea actului pentru a fi valabila instarinarea imobilului si pentru a putea fi intabulat, cred ca ar merge mai degraba o actiune prin care instanta sa constate valabilitatea inscrisului si sa dispuna intabularea/inscrierea in CF.
Utilizatorul a mentionat ca este vorba de un apartament - deci o constructie, nu un teren.
Teoretic legea impune forma autentica expressis verbis doar pentru terenuri, insa nici constructiile in practica nu se intabuleaza pe numele cumparatorului decat pe baza unei hotarari judecatoresti care sa tina loc de inscris autentic sau pe baza unui inscris autentic.
Vanzatorul, dupa parerea mea, pare de buna credinta, din moment ce de 15 ani nu a vandut mai departe imobilul...
Dar totusi, actul nefiind incheiat la notar, cu extras CF de autentificare etc, va intreb stimate cumparator, cum stiti ca ati cumparat de la adevaratul proprietar?:stunned:
Va recomand sa incepeti verificarile de la Cartea funciara in care este evidentiat imobilul cumparat de dvs...surprizele pot fi multe!
De asemenea, interesati-va ce s-a intamplat cu vanzatorul - mai traieste, de ex.?
Edificati-va cu privire la imobilul cumparat si proprietarul sau la data cumpararii - poate ca nici vanzatorul din 1994 nu era intabulat la cartea funciara, si avea dreptul de proprietate dobandit tot in baza unui inscris sub semnatura privata, sau printr-o succesiune nedezbatuta!
Speta este mai complexa decat pare la prima vedere si de dorit este sa consultati si sa angajati un avocat cu experienta pe astfel de cazuri - s-ar putea sa trebuiasca sa intentati nu o actiune pentru pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de inscris autentic, ci chiar o actiune bazata pe prescriptia achizitiva ( uzucapiune), intrucat legea prevede dispozitii speciale pentru cazul in care un cumparator de buna credinta neintabulat in CF se foloseste ca un adevarat proprietar de bunul imobil in cauza pe o perioada mare de timp - si 16 ani sunt o perioada considerabila, incadrabila la uzucapiunea de 10-20 de ani.
Nu e de dorit sa lasati problema sa se mai invecheasca, pentru ca pot apare complicatii in sensul decesului vanzatorului si a introducerii in cauza a mostenitorilor ( care nu-s chiar asa de usor de depistat) sau chiar surpriza ca intre timp altcineva sa se intabuleze in cartea funciara ca proprietar.
Indiferent ce fel de actiune veti intenta, pana la solutionarea sa definitiva si irevocabila, solicitati notarea procesului in cartea funciara a imobilului astfel ca tertii de buna credinta sa ia la cunostinta de existenta sa.