avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 222 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Bună seara! Azi am întâlnit pentru prima dată ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Bună seara! Azi am întâlnit pentru prima dată urmatoarea ...

Bună seara! Azi am întâlnit pentru prima dată urmatoarea situație: mergeam cu mașina spre servici noaptea, din fața, pe sensul opus, la 10-15 m de mine o mașină de poliție aprinde girofarurile, încetinesc și trec pe lângă ea, am văzut că se ia după mine și mă oprește, îmi cere actele și apoi agentul mă întreabă de ce nu am oprit că mi se adresa mie! Mi-a spus că îmi ia permisul pentru 60 de zile și îmi dă dovadă pentru 2 saptamani! M-a întrebat dacă eu știu când văd o mașină de poliție în situația dată trebuie să opresc!
A spus că a scos și mâna pe geam și mi-a făcut semn să opresc, sincer din cauza farurilor si a girofarurilor nu am văzut!
Eram obligat să opresc dacă nu avea mâna pe geam scoasă?
Ce spune legea în codul rutier în situația de față?
Eu de unde să știu că mi se adresa mie, poate primise prin stație sau telefon un mesaj cu o urgență și de aceea a aprins girofarurile tocmai atunci!
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 17:48, 8 Februarie 2023
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Articolul 37
(1) Conducătorii de vehicule sunt obligați să oprească imediat, pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea drumului sau bordura trotuarului, în sensul de deplasare, la apropierea și la trecerea autovehiculelor cu regim de circulație prioritară care au în funcțiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare roșie și sonore.
[ link extern ]

Daca masina era stationata nu e acelasi lucru.
Noaptea, din masina, se foloseste mina insotita de baston reflectorizant. Tocmai ca sa fie vazuta.
Secţiunea a 6-a Semnalele polițiștilor și ale altor persoane care dirijează circulația
Articolul 88
(1) Semnalele polițistului care dirijează circulația au următoarele semnificații:
............................
c) balansarea, pe timp de noapte, în plan vertical, a unui dispozitiv cu lumină roșie ori a bastonului fluorescent-reflectorizant semnifică "oprire" pentru participanții la trafic spre care este îndreptat;
[ link extern ]
Daca nu avea semnal sonor si nu avea un dispozitiv luminos in mana cu care pretinde ca v-a facut semn, nu se incadreaza la prevederile art.37.
Vedeti ce scrie in PV si faceti contestatie.
Ideea este ca trebuie sa dovediti acesta situatie.
Cam trasa de par toata treaba asta. Pe timp de noapte, din mers si din sens opus sa scoata mana pe geam politistul, indiferent ce ar avea in mana, chiar si farul din Constanta este ceva aiurea. Odata ca fiind noapte, farurile acestuia din fatza, luminile de la girofar, atentia la trafic fac deosebit de dificila intelegerea si observarea unei intentii de a te opri in acest fel, De aceea pe timp de noapte politistii se folosesc pentru oprirea vehiculelor fie stationand si echipat corespunzator si avand semnal luminos in mana cu care indica oprirea, fie din mers si mai ales din contrasens va pune in functiune semnalele luminoase, va intoarce si va urmari indeaproape vehiculul pe care intentioneaza sa-l opreasca fiind cat mai clar in intentie Daca aprinde doar semnalele luminoase, girofarurile asta poate insemna mai multe si implicit diferite reactii din partea participantilor la trafic. Pe contrasens, cu girofarurile pornite poate insemna si deplasarea de urgentza a acestuia undeva, fara legatura cu tine sau altul din trafic...

Daca ati fi avut o camera de bord ati fi demonstrat usor ceea ce sustineti ca s-a intamplat. Daca sustineti in continuare ca asa au stat lucrurile si puteti demonstra asta depuneti plangere impotriva PV si solicitati un certificat de grefa cu care va ridicati imediat permisul pana la solutionarea plangerii si ramaneti in continuare cu el dupa finalizarea din instanta daca vi se da drept de cauza si anuleaza PV-ul. Daca pierdeti in instanta va trebuii sa il predati si sa ispasiti cele 60 zile de suspendare a permisului..... daca ati fost si amendat e bine sa platiti amenda, jumate din cuantumul specificat in PV in termen si ulterior sa solicitati restituirea ei daca castigati in instanta.
Stiu ca nu este admisa ca proba filmarea cu camera de bord (personala) de pe autoturismul presupusului contravenient.
Nu este o regula, unele instante admit astfel de probe.

Alte discuții în legătură

Dispozitiile politistului rutier tichil tichil Care sunt si unde sunt reglementate dispozitiile agentului rutier. (vezi toată discuția)
Nerespectarea semnalelor polistului nebundlegat nebundlegat Aseara , i-am imprumutat masina fratelui meu. Acesta s-a dus cu prietenii lui la un restaurant unde au luat cina. La intoarcere acesta a observat ca o masina ... (vezi toată discuția)
Obligatiile politistului kuky666 kuky666 un politist de la rutiera are voie sa fie si operator radar si agent constatator din moment ce este singur in masina? (vezi toată discuția)