avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua ,mă puteți ajuta cu un răspuns la ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua ,mă puteți ajuta cu un răspuns la această întrebare ...

Buna ziua ,mă puteți ajuta cu un răspuns la această întrebare ?
Din motive personale am demisionat la zi ,la contract Ind de munca sa făcut un act adițional de confidențialitate cu o clauză de nerespectare de 10000 de lei în perioada contractuala și chiar și după perioada 10 ani ,și fără dreptul de a înființa o asemenea firma care prestează și nici dreptul de a mă angaja pt a presta servicii la o alta firma concurenta ,dv ce sp chiar îmi poate impune acest lucru și mă poate ataca în instanță ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:24, 8 Februarie 2023
Numai atat prevede acea clauza?
Da,doar atât ce am scris ,a și faptul de a nu divulga informații
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este o combinatie de doua clauze care pot fi anulate in instanta , clauza de confidentialitate si clauza de neconcurenta.


Potrivit art. 21 din Codul Muncii , „la incheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot negocia si cuprinde in contract o clauza de neconcurenta prin care salariatul sa fie obligat ca dupa incetarea contractului sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta”. ... neincluderea unuia din aspectele prevazute de lege , conduce la nulitatea clauzei.
Astfel, trebuie prevazute :
- in mod concret, activitatile ce sunt interzise salariatului (mai precis, fostului salariat), la data incetarii contractului;
- cuantumul indemnizatiei lunare platita de catre angajator celui in cauza ce se negociaza si este de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca sau, in cazul in care durata contractului a fost mai mica de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului;
- perioada pentru care clauza isi produce efectele, ce poate fi de maximum 2 ani de la data incetarii contractului individual de munca;
- tertii, fireste in special comerciantii, in favoarea carora se interzice prestarea activitatii;
- aria geografica (localitatea, judetul etc.) unde salariatul poate fi in reala competitie cu angajatorul.

Detalii
www.avocatnet.ro/articol_595...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza de neconcurenta si confidentialitate distrib distrib firma la care sunt angajat si am clauza de neconcurenta si confidentialitate trebuie sa imi plateasca o suma lunara pentru aceste lucruri ? ? poate sa imi ... (vezi toată discuția)
Un contract de confidentialitate Mihai Nicolcioiu Mihai Nicolcioiu Buna ziua, Angajatorul ma obliga sa semnez un document prin care ma angajez ca doi ani de la parasirea firmei in care lucrez acum, sa nu ma angajez intr-o ... (vezi toată discuția)
Clauza neconcurenta ionutz_86 ionutz_86 Buna ziua, Pe parcursul actualului job am semnat un adițional de mărire de salariu dar in care apare su clauza de neconcurenta. Se specifica codurile caen ... (vezi toată discuția)