avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort, partaj si custodie minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort, partaj si custodie minor

Am rugamintea de a ma ajuta cu cateva raspunsuri la o problema. Intentionez sa introduc actiune de divort, motivul principal fiind neintelegeri repetate cu sotia. Inainte de a consulta un avocat as dori daca se poate, ce sanse am sa obtin custodia copilului in varsta de 8 ani jumatate si ce pretentii ar putea avea sotia in caz de partaj?
Mentionez ca locuim intr-un apartament obtinut de mine prin mostenire de la parinti in timpul casatoriei, la care sotia a contribuit cu o suma de bani obtinuta de ea tot din mostenire pentru diverse imbunatatiri. Sotia nu detine o proprietate, stiu ca renuntat la cota ei din apartamentul parintilor contra unei sume de bani dar nu stiu daca are si un act notarial in acest sens. Avem cumparat in comun doar o masina pe credit la care este si ea trecuta pe contract, plus diverse lucruri cu o valoare mai mica.
Intrebarile mele sunt:
Poate intra apartamentul in bunurile partajabile? Are vreo infuenta faptul ca l-am dobandit in timpul casatoriei chiar daca este mostenire?
Poate avea alte pretentii la partaj in afara suma de bani investita in apartament, de masina si bunurile cumparate impreuna?
Am sanse sa obtin custodia copilului in conditiile in care realizez un venit mai mare si detin si apartamentul si nu exista motive sau dovezi ca as fi un parinte rau ci dimpotriva? Nu pot spune ca sotia este, dar faptul ca trateaza copilul ca si cum nu ar avea mai mult de 3-4 ani?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri si imi cer scuze daca am ridicat o problema deja discutata pe forum.
Cel mai recent răspuns: nsa , utilizator 21:52, 25 Ianuarie 2010
Buna seara. Apartamentul mostenit este bunul dvs. propriu. Va trebui sa o despagubiti pe sotie pentru aportul adus la sporirea valorii lui. Cat priveste custodia copilului, nu este sigur ca o veti o btine, daca mama indeplineste conditiile unor garanii morale , necesare pentru a-si creste si educa copilul, faptul ca dvs. realizati venituri mai mari, iar sotia mai mici, nu este o conditie pentru a vi se atribui custodia, fiindca oricum veti fi obligat la plata pensiei de intretinere
1. apartamentul e bun propriu al vs caci provine din mostenire;
2. o sa trebuiasca sa-i achitati reparatiile si imbunatatirile facute de ea, adica sa-i inapoiati investitia, e posibil s-o ceara la valoarea actualizata;
3.depinde de judecator, teoretic aveti sanse egalae cu mama in obtinerea copilului.
puteti stabili de comun acord cu mama, astfel incat sa va bucurati amandoi de copil.

av.m.vasilescu
ioi, cum ar spune ardeleanul
pai dvs doriti o adevarata consultatie on line
sa o luam pe rand
In primul rand referitor la minor, puteti obtine custodia acestuia numai daca dovediti ca alturi de dvs ii este mai bine. Pe de alta parte din cate stiu instantele din Bucuresti audiaza minorii peste 6 ani .Daca el vrea sa stea cu dvs , sansele sunt bune
Fosta sotie in situatia in care va va fi incredintat minorul , va achita o pensie de intretinere functie de veniturile pe care le are, daca nu are , la salariul minim pe economie
2.Partajul; , fosta dvs sotie are un drept de creanta pentru imbunatatirile aduse si dvs trebuie sa o despagubiti daca vreti sa ramaneti cu apartamentul si minorul
Apartamentul nu, pentru ca e mostenire si faceti dovada provenientei lui
alte pretentii in afara de bani investiti in aprtament, masina, si celelalte bunuri nu
depinde de veniturile fiecaruia.
Pai daca sotia dvs trateaza minorul ca si cum ar avea 3-4 ani, inseamna ca este o mama mai mamoasa dar nu un parinte caruia sa nu ii incredintezi minorul.
Faptul ca dvs aveti venituri mai mari , nu are importanta, este vorba de binele minorului.
Un proces naspa.
bafta
Va multumesc pentru raspunsuri. Nu doream o consultatie online in detaliu, de aceea am incercat sa ma limitez la elementele de baza. Vroiam sa stiu in mare la ce ma pot astepta inainte de a lua legatura cu un avocat fata in fata, si mai ales daca faptul ca realizez venituri mai mari si detin o locuinta poate constitui un avantaj cat de cat pentru custodie. Stiu sigur ca fiecare din noi va dori custodia copilului.
ce pot sa va spun
bafta :D

Alte discuții în legătură

Divort: partaj si custodie ? mariadumitrescu mariadumitrescu Va multumesc anticipat pentru raspunsurile dvs! Problema mea este de fapt a fratelui meu: este casatorit de ceva ani in urma casatoriei avand si un copil ... (vezi toată discuția)
Intrebari divort ContSters54175 ContSters54175 Buna ziua, sunt in pragul unui divort de sotia mea si am cateva intrebari. Dar mai intai sa va expun situatia mea. Avem o fetita de 1 an si 9 luni si locuim ... (vezi toată discuția)
Partajul si custodia unui copil minor Galinutz83 Galinutz83 Buna ziua, 1.Custodia unui minor la divorț - va rog sa imi spuneti daca mama a adus în casa iubitul unde își are domiciliul copilul ea dar si eu,nefiind ... (vezi toată discuția)