avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort: partaj si custodie ?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort: partaj si custodie ?

Va multumesc anticipat pentru raspunsurile dvs!

Problema mea este de fapt a fratelui meu: este casatorit de ceva ani in urma casatoriei avand si un copil minor. Primul aspect ar fi cel referitor la custodia copilului: sotia lui a fost diagnosticata cu o boala psihica (depresie, mai multe episoade ultimul, anul trecut, fiind unul major care a necesitat si internare). Boala s-a agravat datorita faptului ca sotia nu urmeaza tratamentul. Problemele s-au escaladat datorita faptului ca simptomele bolii determina un comportament deviat (cred ca boala se numeste depresie bipolara). Exista dovezi in acest sens (certificate medicale, retete) precum si posibile declaratii ale prietenilor de familie care au asistat la anumite scene. Intrebarea unu este: exista posibilitatea ca in aceste conditii custodia copilului sa fie incredintata tatalui?

Apoi, partea a doua se refera la partajul cred inevitabil: fratele meu a detinut un apartament inainte de casatorie pe care ulterior - in timpul casatoriei, l-a vandut si au cumparat unul nou. Au mai construit impreuna o casa la munte. In timpul casatoriei veniturile fratelui meu au fost de 10-15 ori mai mari decat ale sotiei lucru care cred ca se poate dovedi prin adeverinte de salariu si declaratii de venit.
Intrebarea a doua ar fi: cum se vor partaja aceeste bunuri, cum se va determina cota de participare a fiecaruia la realizarea acestora ?

Va multumesc din suflet !
Ana-Maria
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 12:18, 4 Decembrie 2009
Dupa cum ati relatat lucrurile este lesne de inteles ca va fi greu pt inst sa incredint copilul minor mamei ,daca aceasta are acet fel de probleme .Consider ca fratele dvs poate obt cu succes incredint copilului minor, dar trebuie sa faca probe solide, nu numai ca mama este bolnava, ci si ca d-lui se poate ocupa f bine de copil.
Art. 30 cod fam reglemen comunit de bunuri a sotilor,iar modul in care fiacare a contribuit la achizit bunurilor comune trebuie dovedit.
tatal copilului are sanse sa obtina custodia acestuia, daca se paote face dovada ca mama minorului sufera de acea boala psihica.
in ceea ce priveste partajul :
1. apartamentul achizitionat in timpul casatoriei reprezinta bun propriu al sotului.
aceasta intrucat, imobilul cumparat de soti in timpul casatoriei cu bani proveniti din vanzarea unui imobil dobandit anterior casatoriei, este bun propriu .
conform art. 31 lit. f c.fam., valoarea unui bun propriu incorporata intr-un bun cumparat in timpul casatoriei devine bun propriu si nu bun comun.
2. imobilul construit la munte, reprezinta bun comun al sotilor.
dar daca se poate face dovada contribuitiei mai mari a sotului la achizitionarea /constructia acestui bun , atunci sotia poate avea doar un drept de creanta .
Va multumesc pentru sfaturi! Orice alte detalii sunt binevenite!
Ca detalii de abordare: nu conteaza ce are fiecare parinte: bani, depresii, buna-cuvinta, lipsa de bun-simt... Conteaza cum influienteaza asta copilul sau cum ar putea sa-l influienteze.
Asa, din cateva cuvinte, se poate desprinde la o prima privire ca tatal va primi aproape sigur minorul, insa: cine l-a crescut, cine a stat cu el acasa? Cta timp s-a ocupat unul si celalalt de copil? Cum anume l-ar influienta pe copil boala mamei? Dar alte chestiuni ce tin de persoanele sotilor?
Etc.
Instanta nu poate face discriminari pe baza faptului ca unul dintre parinti e bolnav, dar poate atribui minorul tatalui daca, obiectiv, sunt lucruri care arata ca acestuia i-ar fi mai bine la tata sau... mai rau la mama!
Mai conteaza si cat de minor e copilul si daca poate si va fi audiat sau nu, ce ar putea el spune...
Fratele mai bine cerceteaza in avanpremiera problema, ca sa stie cum sa-si pregateasca dovezile si la ce sa se astepte.

Cat priveste boala sotiei... alta chestiune: o fi din casatorie, ar putea invoca si/sau dovedi ca e urmare a casatoriei... etc. E dificil de apreciat, informatiile in astfel de cazuri trebuie sa fie foarte amanuntite, caci pot conta detalii aparent nesemnificative...
POate veniti cu detalii sau, daca nu se poate ca or fi delicate, trimiteti-l pe frate la o discutie intre patru ochi cu un avocat...
Ii doresc succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort olos_mihaela olos_mihaela bunaa ziua, eu ma aflu intr-o situatie mai delicata. tocmai am aflat ca cumnata mea a bagat divort si am dovezi ca are amant. precizez ca are probleme de ... (vezi toată discuția)
Divort danaro danaro Buna ziua, Apelez pe aceasta cale deoarece am nevoie de un sfat. Fratele meu este casatorit din 1987 si in urma acestei casatorii a rezultat un baiat. ... (vezi toată discuția)
Divort.urgent aynee_0n3 aynee_0n3 scriu aici pentru ca am nevoie de un sfat...poveste este urmatoarea: el este insurat cu ea de 12 ani. El este mai mare decat ea cu 12 ani.Acum 5 ani au adoptat ... (vezi toată discuția)