avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1093 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... propietar la 17 ani
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

propietar la 17 ani

buna ziua. am si eu o intrebare. am 40 ani sunt casatorita si am 2 baieti 17 si 3 ani jumate. as dori sa vand ce avem acum si partea mea sa o cedez copilului mare sa fie unic propietar dar are doar 17 ani.in cealalta jumatate ar fi propietar un frate care are varsta de 44 ani dar are o boala psihica
Ultima modificare: Duminică, 19 Iunie 2011
femeie40, utilizator
Cel mai recent răspuns: femeie40 , utilizator 22:02, 19 Iunie 2011
se poate sa vindeti sau sa donati copilului dvs. boala psihica pe care o are fratele dvs ii afecteaza total discernamantul?
Pentru a putea ceda partea dvs copiilor, trebuie mai intai sa efectuati partajul bunurilor comune pe care le aveti cu sotul in cadrul casatoriei, avand in vedere ca in acest moment detineti impreuna cu sotul o proprietatate devalmasa. Dupa efectuarea partajului puteti dona copiilor ce aveti, ambii fiind capabili de a primi donatii. Potrivit Codului Civil, singurele persoane incapabile a primi donatii sunt persoanele neconcepute si interzisii judecatoresti.
Partea dumneavoastra din ce anume? Ca ati creat confuzii.
Doamna Ungureanu se refera la bunurile din timpul casatoriei. Eu inteleg ca vreti sa faceti un partaj cu fratele. E vorba de mostenirea lasata de parinti pe care o impartiti cu fratele?

Daca este asa, atunci ce dobanditi este bun propriu, iar nu comun cu sotul (art. 31 C.fam.).
Fratelui are un tutore/curator? Oricum daca are o boala psihica serioasa, i se va numi un curator pentru partaj, chiar daca se face in instanta sau la notariat. Daca are un tutore, nu mai e necesar, cu exceptia situatie in care dumneavoastra sunteti tutore. Va trebui sa vorbiti cu cei de la Autoritatea Tutelara.

Cu privire la doleanta dumneavoastra. Parerea mea, asteptati sa faca 18 ani. Contractul de donatie, peste ani, va face obiect de disputa cu fratiorul mai mic, care la momentul nefericit cand dumneavoastra nu veti mai fi, poate solicita raportul donatiilor, in masura in care donatia depaseste cotitatea disponibila. (nu vreau sa va incurc cu termeni tehnici. Ideea e ca donatia o puteti incheia si acum. Asa cum a spus si doamna avocat, el poate primi donatii. Insa eu nu o recomand total).
Contract de vanzare-cumparare cu el personal nu puteti face decat daca indeplineste 18 ani. Mai asteptati pana implineste aceasta varsta.

@ungureanu oana : nu as spune "singurele persoane", mai sunt si alte incapacitati de a primi, speciale, alaturi de cele generale spuse de dumneavoastra.
buna ziua. nu am fost destul de clara .acum 13 ani am obtinut o mostenire si impreuna cu acest frate am cumparat un apartament fiind casatorita la aceea data .fratele nu are discernamant si sunt tutorele lui ii administrez bunurile si banii. pe jumatatea mea am facut drept viager sotului , . acum as dori sa vand si sa cumpar o alta propietate tot pe din doua . fratele meu jumate dar pe cealalta jumatate sa o donez copilului cel mare. sotul meu mai are un copil dintr o casatorie anterioara si in timp nu as dori ca copiii mei sa imparta cu el , acest imobil nefiind obtinut din munca noastra. eu il consider bunul meu.
Este bunul dumneavoastra propriu, nu numai ca il considerati asa.
Nu e nevoie sa treceti pe numele copilului pentru ca oricum nu va imparti cu fiul sotului dumneavoastra. Il va imparti maine-poimaine cu fratele sau mai mic si, daca sotul mai traieste, cu acesta (sotul cu o cota de 1/4, copiii cu 3/4 amandoi).

Daca totusi vreti sa faceti asta... aveti grija, copiii fac multe tampenii...vand si dau parintii afara din casa. Bine, in cazul de fata e mai greu daca va avea decat 1/2 din apartament.

Aveti nevoie de autorizatia autoritatii tutelare atat pentru a vinde in numele fratelui, cat si pentru a cumpara in numele fiului. Pentru ca dumneavoastra sunteti reprezentant legal pentru amandoi....
Prima oara veti vinde in nume propriu si in numele fratelui. Trebuie autorizatia autoritatii tutelare.
Ulterior cumparati in numele fiului pentru 1/2 si in numele fratelui pentru 1/2. Trebuie autorizatia autoritatii tutelare pentru amandoi.
Dat fiind vorba ca este vorba de apartamente, contractele de vanzare trebuie incheiate neaparat in forma autentica la notariat. Notarul va va indruma catre institutia autoritatii tutelare si va da detalii.
Ultima modificare: Duminică, 19 Iunie 2011
Mihaela Enache, Avocat

Alte discuții în legătură

Moștenire proprietate ebogdan2014 ebogdan2014 Bună ziua. Părinții mei au dobândit în timpul căsătoriei lor un apartament. Eu mai am un frate. La un moment dat ei au divorțat, și nu au făcut ... (vezi toată discuția)
Proprietate teren dolinay dolinay Buna ziua. Mama are un teren pe care a fost eliberat o autorizatie de construire. Constructia am efectuat noi, eu si sotul meu, astfel ne am inteles sa facem o ... (vezi toată discuția)
Divort si partaj? diana_vl diana_vl Buna ziua.Intre parintii mei exista posibilitatea aparitiei divortului(partea masculina-dictator cu fam).Ei au cumparat in rate un ap.cu 3 camere,intrand in ... (vezi toată discuția)