avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Cod Caen Asociatie!
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Cod Caen Asociatie!

Cod Caen Asociatie!

Buna ziua! Am infiintat de curand o asociatie cu scopul strangerii de fonduri pentru terapiile fiului meu cu handicap grav. La depunderea declaratiei de inregistrare fiscala doamna de la ghiseu mi-a recomandat sa pun cod caen 9499 ulterior am gasit aceasta informatie:

,,Clasă CAEN 9499 exclude:

activități caritabile de tipul strângerii de fonduri pentru asistență socială, vezi CAEN 8899
activități ale grupurilor sau organizațiilor artistice profesioniste, vezi CAEN 900
activități ale cluburilor sportive, vezi CAEN 9312
activități ale asociațiilor profesionale, vezi CAEN 9412,,

Intrebarea mea este urmatoare:

Pot folosi banii stransi in asociatie pentru, terapii sau investigatii medicale, daca am codul CAEN 9499 sau ar trebui sa il schimbam in Cod CAEN 8899?

Va multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 22 Februarie 2023
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 16:34, 5 Martie 2023
Cele două coduri amintite de dv. nu se referă la terapii / investigații medicale:
CAEN 9499 - susținerea unor cauze publice, a intereselor unor grupuri speciale, activități culturale și recreative (...)
CAEN 8899 - alte activități de asistență socială, fără cazare

În funcție de particularitățile activității pe care o desfășurați, verificați dacă nu ar fi mai potrivit:
CAEN 8690 - [ link extern ]
Alte activități referitoare la sănătatea umană, ce nu sunt efectuate în spitale sau de către medici sau dentiști cum sunt:
* activități ale infirmierelor, moașelor, fizioterapeuților sau a altor paramedici în domeniul optometriei, hidroterapiei, masajului medical, ergoterapiei, logopediei, homeopatiei, chiropracticii, acupuncturii etc.
Aceste activități pot fi efectuate în clinici medicale, de tipul celor atașate întreprinderilor, școlilor, azilelor de bătrâni, sindicatelor și confederațiilor sindicale și în centre de sănătate, altele decât spitalele, precum și în cabinete particulare sau la domiciliul pacienților

CAEN se referă la activitățile economice aducătoare de profit, numai societățile comerciale (SRL, SRL-D, PFA etc) fiind obligate să activeze cf. codurilor principal și secundare declarate la înființare.
ONG nu sunt condiționate de această clasificare (alegerea unui cod fiindu-le necesară numai la înregistrarea fiscală)
CAEN-ul actual are multe formulari imprecise si zone de suprapunere sau omisiuni, deci nu trebuie interpretate literal prevederile lui, mai ales ca este vorba doar de o clasificare statistica, fara consecinte practice asupra legaltiatii functionarii unui ONG. CAEN 8899 se refere la ”Alte activitati de asistenta sociala, fara cazare, n.c.a.” si face parte din diviziunea 88 Activitati de asistenta sociala, fara cazare care de fapt se refera la camine de batrani, centre de zi, orfelinate etc. In opinia mea e mai potrivita incadrarea in CAEN 9499 decat in CAEN 8899. Acolo s=ar incadra eventual ONG care opereaza ele unitati de asistenta sociala sau sunt axate pe obtinere de fonduri pe care apoi le doneaza / acorda ca si grant=uri unor asemenea unitati de asistenta sociala....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bilant popescu_rzv popescu_rzv buna ziua. am o intrebare fac bilantul unei asociatii fara scop lucrativ care are ca si cod CAEN unul de la activitati economice deoarece are in statut si ... (vezi toată discuția)
Punctul de lucru al unui ong MarianGo MarianGo Buna ziua, Doresc sa va intreb daca si in ce conditii o asociatie non profit poate infiinta un punct de lucru si, daca da, cum poate incheia contracte de ... (vezi toată discuția)
Cod caen 9604 katy26 katy26 buna,intentionez sa infiintez o salina artificiala,si nu stiu daca ,aceste coduri caen 9604;9609 ama ajuta? (vezi toată discuția)