avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general retur invoice
Discuție deschisă în Contabilitate în general

retur invoice

Buna ziua!
Firma la care lucrez, a facut un import de marfa din Ungaria - anul trecut - iar aceasta marfa nu s-a vandut in totalitate. Acum, datorita faptului ca nu mai exista cerere pe piata, am dori sa returnam marfa furnizorului, dar nu cunosc felul in care as putea s-o facem din punct de vedere contabil si nu numai. Pt aceasta marfa, in momentul in care s-a facut importul, s-a platit TVA, iar acum daca o trimit inapoi, cu ce pret ar trebui s-o trimit? Ar trebui sa fac export de marfa, sau sa ne faca acea firma o factura cu minus?
E o problema destul de urgenta si v-as fi recunoscatoare daca m-ati ajuta.

Cu respect,

O Clujeanka novice in ale contabilitatii
Cel mai recent răspuns: ContSters12405 , utilizator 23:17, 5 Octombrie 2006

Buna ziua!
Firma la care lucrez, a facut un import de marfa din Ungaria - anul trecut - iar aceasta marfa nu s-a vandut in totalitate. Acum, datorita faptului ca nu mai exista cerere pe piata, am dori sa returnam marfa furnizorului, dar nu cunosc felul in care as putea s-o facem din punct de vedere contabil si nu numai. Pt aceasta marfa, in momentul in care s-a facut importul, s-a platit TVA, iar acum daca o trimit inapoi, cu ce pret ar trebui s-o trimit? Ar trebui sa fac export de marfa, sau sa ne faca acea firma o factura cu minus?
E o problema destul de urgenta si v-as fi recunoscatoare daca m-ati ajuta.

Cu respect,

O Clujeanka novice in ale contabilitatii

In primul rand , problema care o ridic este daca cei din afara ( cei din Ungaria ) sunt de acord cu acest lucru . Sa fiu mai exacta : e de preferat sa existe un contract incheiat intre firma din romania si cea din Ungaria , unde , in afara de elementele standard aferente contractului (gen cantitate , valoare , termene de plata , calitate , eventual garantie , etc ) sa mai fie specificat si acest caz : daca marfa nu se vinde , aceasta va fi trimisa inapoi . In cazul in care nu exista contract , totusi trebuie sa existe corespondenta intre firme.
Asta e unul din aspecte. Sa spunem ca exista toata hartogaraia ... Avand in vedere ca s-a efectuat , la intrare in Romania , declaratie de import definitiva , pentru a trimite marfa inapoi se va face export definitiv. Deci TVa-ul va fi cota zero , scutit cu drept de deducere. Ce inseamna acest lucru : statul iti permite sa iti deduci TVA-ul pe care l-ai platit in vama , la intrarea marfii in tara .
In ceea ce priveste costul . Costul va fi cel care este inregistrat in contabilitate .
Totusi , exista o chichita : Ordonanta 99/2000 care iti permite sa vinzi sub cost ( art. 18) .
Din punct de vedere contabil , furnizorul iti devine client si faci compensare .
Daca vrei articole contabile , spune-mi si ti le scriu.
Cam asta e . O seara buna

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Livrare intracomunitara sau import ? ciprian1977 ciprian1977 Buna ziua, Am o nelamurire, poate ma poate ajuta cineva. Daca o societate din Ungaria cumpara o marfa din Ucraina si apoi o revinde in Romania care este ... (vezi toată discuția)
Export comunitar scutit cu drept de deducere tva tincu68 tincu68 As vrea sa inteleg ce presupune a fi \"scutit cu drept de deducere\". Scutit inseamna taxa zero, dar dreptul de deducere ? Mai mentionez ca marfa a fost ... (vezi toată discuția)
Tva extracomunitar stegeran stegeran Buna ziua. Am o problema si cautand pe forum nu m-am lamurit. Firma din Romania platitoare de TVA realizeaza un prototip pentru un produs pentru un client din ... (vezi toată discuția)