Am hotarat cu logodnicul meu american sa ne casatorim in Romania. El a mai fost casatorit si divortat in SUA. Imi puteti spune cu ce acte trebuie sa merg la Starea Civila, si cam cate zile ar dura procesarea? El este in Armata, si timpul de permisie este scurt...
Dupa ce rezolvam toate acestea, pot sa aplic pentru cetatenie americana fara sa plec din Romania? Sau numai dupa ce plec in SUA cu viza de imigrare, aplic pentru permis de sedere si abia apoi pentru cetatenie?
De asemenea, este intr-adevar mai simplu procesul din Romania decat daca as pleca in SUA cu viza de logodnica si ne-am casatori acolo?
Trebuie sa aduca o dovada de la Consulat, ca se poate casatori dupa dreptul American (cei de la Consulat vor stie, despre ce este vorba). Cu privire la probelemele obtinerii cetataniei si a dreptului de sedere, poate sa va ajuta Consulatul.
legea nr. 119/1996
" ART. 34
(1) Ofiţerul de stare civilă poate încheia căsătoria între cetăţeni străini numai dacă, pe lângă actele prevăzute la art. 28, viitorii soţi prezintă dovezi eliberate de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale ţărilor ai căror cetăţeni sunt, din care să rezulte că sunt îndeplinite condiţiile de fond, cerute de legea lor naţională, pentru încheierea căsătoriei.
(2) Cetăţenii statelor cu care România a încheiat tratate/convenţii/acorduri de asistenţă juridică în materie civilă sau de drept al familiei, precum şi cetăţenii statelor care nu au misiune diplomatică acreditată în România fac dovada îndeplinirii condiţiilor de fond cerute de legea lor naţională pentru încheierea căsătoriei, cu documente justificative eliberate de autorităţile competente ale statului de cetăţenie.
(3) Documentele prevăzute la alin. (1) şi (2) trebuie să fie însoţite de declaraţii notariale ale viitorilor soţi din care să rezulte că îndeplinesc condiţiile necesare încheierii căsătoriei în România." :)