avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 974 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Problema inchiriere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Problema inchiriere

Vin si eu cu o problema legata de inchiriere.
Doresc sa inchiriez un apartament in Bucuresti unei persoane fizice, care vad ca are domiciliul in Buzau,

In caz ca se intampla ceva si trebuie sa il dau in judecata, iata ce vad in Codul de procedura civila:

""TITLUL II
Competenta teritoriala

Art. 5. - Cererea se face la instanta domiciliului paratului. Daca paratul are domiciliul in strainatate sau nu are domiciliu cunoscut, cererea se face la instanta resedintei sale din tara, iar daca nu are nici resedinta cunoscuta, la instanta domiciliului sau resedintei reclamantului."""

Cum procedez?
Ma ajuta daca ii fac domiciliu de flotant?
E musai daca o fi, sa ma duc sa il dau in judecata tocmai la Buzau, si el sa stea bine-mersi in casa mea din Bucuresti?!

Va multumesc mult pentru eventualele raspunsuri.

Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 12:35, 25 Ianuarie 2010
puteti insera intre clauzele contractuale masuri de prevedere severe legate de modalitatea si termenul de plata al chiriei, reparatiile pentru eventualele stricaciuni prilejuite si temenul pina la care se incheie si este valabil contractul. daca aceste masuri sint acceptate nu cred ca mai e nevoie sa va deplasati pina la Buzau. in codul de procedura civila exista institutia judecarii in lipsa partilor(art.242) care, eventual, v-ar usura o situatie neplacuta
Incheiati formalitati legale si inregistrate la autoritatea fiscala aferent spatiu inchiriat.
Nu puneti raul inainte.
In caz de doamne fereste, intampinati probleme,puteti sesiza autoritatile competente in raza careia se afla proprietatea dvs .
Referitor la incheierea de formalitati de flotant,daca persoana in cauza este sa va creeze neajunsuri,acestea pot fi intreprinse indiferent de calitatea de chirias sau de flotant.
Prin incheierea de formalitati legale ,prin clauzele contractual prevazute si reciproc asumate ,puteti sa va asigurati clauze care sa va protejeze intr-un eventual proces.
Succes
Ultima modificare: Luni, 25 Ianuarie 2010
ynocentta, utilizator
Multumesc...insa tot nu sunt lamurita. :( #-o

Am mai citit tot in Codul de Procedura CIvila:

Art. 10. - In afara de instanta domiciliului paratului, mai sunt competente urmatoarele instante:
1. in cererile privitoare la executarea, anularea, rezolutiunea sau rezilierea unui contract, instanta locului prevazut in contract pentru executarea, fie chiar in parte, a obligatiunii;
2. in cererile ce izvorasc dintr-un raport de locatiune a unui imobil, in actiunile in justificare sau in prestatiune tabulara, instanta locului unde se afla imobilul;
3. in cererile ce izvorasc dintr-o cambie, cec sau bilet la ordin, instanta locului de plata;
4. in cererile privitoare la obligatii comerciale, instanta locului unde obligatia a luat nastere sau aceea a locului platii;
5. in cererile izvorate dintr-un contract de transport, instanta locului de plecare sau de sosire;
6. in cererile impotriva unei femei casatorite*) care are resedinta obisnuita deosebita de aceea a sotului, instanta resedintei femeii;
7. in cererile facute de ascendenti sau descendenti pentru pensia de intretinere, instanta domiciliului reclamantului;
8. in cererile ce izvorasc dintr-un fapt ilicit, instanta in circumscriptia careia s-a savarsit acel fapt.
__________
*) Textul trebuie considerat abrogat implicit ca urmare a consacrarii principiului constitutional al egalitatii sexelor.


Deci, ar fi ok daca as insera o clauza cam asa:

In cazul nesolutionarii pe cale amiabila , prin intelegere intre parti, a eventualelor neintelegeri privind contractul de inchiriere, partile convin ca acestea sa fie solutionate de catre instanta judecatoreasca de pe raza teritoriala pe care se afla imobilul inchiriat, respectiv Judecatoria Sectorului 6 Bucuresti, conform art. 10 Cod Procedura Civila.

Ar fi bine asa, ma ajuta? ;)
Ultima modificare: Luni, 25 Ianuarie 2010
dry_votka, utilizator
pentru linistea dvs., puteti insera aceasta clauza in contractul de locatiune.
iar daca se va ajunge eventual la un proces, intr-adevar instanta competenta poate fi si judecatoria in a carei raza teritoriala se afla amplasat imobilul in speta .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Competenta teritoriala stabilire domiciliu minor si pensie alimentara Crinel Crinel Dintr-o relatie de concubinaj a rezultat un copil. Relatia concubinilor s-a consumat in strainatate. Minorul este in Romania. Parintii copilului in Romania au ... (vezi toată discuția)
Competenta materiala si teritoriala rolex rolex Un proprietar A dintr-o comuna la limita judetului a fost pus in posesie cu o suprafata de teren cu Titlu si a intabulat terenul Un al doilea proprietar B din ... (vezi toată discuția)
Locatie instanta civila w0lfshad3 w0lfshad3 Unde se poate ataca in instanta civila? La domiciliul reclamantului sau a reclamatului? (vezi toată discuția)