avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... In cadrul unei asociatii de proprietari se poate ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

In cadrul unei asociatii de proprietari se poate incasa cu prioritate ...

In cadrul unei asociatii de proprietari se poate incasa cu prioritate fondurile de reparatii , rulment etc si apoi cheltuielile comune de intretinere?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 15:31, 26 Martie 2023
Prioritatea o au intotdeauna datoriile cele mai vechi. Asa se incaseaza banii de catre asociatie.
Ultima modificare: Luni, 20 Martie 2023
latka, utilizator
Am citit si eu legea 196/2018 si nu am gasit aceasta prevedere.
Pentru ca legea 196/2018 prevede penalitati, dupa 60 de zile de la afisarea listei de plata, inseamna ca ordinea stingerii datoriilor este incepind cu cea mai veche.conform codului civil:
Art. 1509
Imputaţia legală
(1) Dacă niciuna dintre părţi nu face imputaţia plăţii, vor fi aplicate, în ordine, următoarele reguli:
..........................................
d) dacă toate datoriile sunt deopotrivă scadente, precum şi, în egală măsură, garantate şi oneroase, se vor stinge datoriile mai vechi;

Articolul 78 din legea 196/2018
(1) Administratorul este obligat să notifice, în scris, proprietarul care are plăți restante la cheltuielile comune ale imobilului asupra datoriilor și să înștiințeze președintele și comitetul executiv al asociației de proprietari despre restanțe.
(2) Asociația de proprietari, prin președinte, are dreptul de a acționa în instanță proprietarul care se face vinovat de neplata cotelor de contribuție la cheltuielile asociației mai mult de 60 de zile de la termenul scadent, respectiv 90 zile de la afișarea listei, informând membrii asociației prin afișare la avizier.
Ultima modificare: Luni, 20 Martie 2023
latka, utilizator
Exista dispozitie expresa in codul fiscal care prevede ordinea de stingere a datoriilor in ordinea vechimii
I mi puteti preciza care articol din codul fiscal, va rog?

Multumesc anticipat

Alte discuții în legătură

Daca platesc intretinerea se poate ca aceasta sa fie deturnata ... irina.vartsu irina.vartsu daca platesc intretinerea se poate ca aceasta sa fie deturnata pentru plata penalizarilor? (vezi toată discuția)
Ordinea in care se sting datoriile angcris angcris As dori sa aflu care este legea care reglementeaza faptul ca stingerea datoriilor se face in ordine cronologica , incepand cu cele mai vechi. Unii proprietari ... (vezi toată discuția)
Bună seara! eu sunt restanțier la întreținere În fiecare ... Uther Uther Bună seara! Eu sunt restanțier la întreținere În fiecare lună plătesc 200 lei.Am crezut că din aceasta sumă mi se va opri întreținerea pe luna ... (vezi toată discuția)