avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 680 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... In cadrul unei asociatii de proprietari se poate ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

In cadrul unei asociatii de proprietari se poate incasa cu prioritate ...

In cadrul unei asociatii de proprietari se poate incasa cu prioritate fondurile de reparatii , rulment etc si apoi cheltuielile comune de intretinere?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 15:31, 26 Martie 2023
Eu am fond de reparatie ca toti locatarii, dar asociatia de locatari a stabilit un nou fond de reparatie fara un proces verbal aprobat de adunarea generala a asociatiei, numai pt ca asa a vrut administratorul. Si eu nu am vrut sa i platesc acest fond, fiindca este constituit ilegal. Si in comunicat mi se spune ca se incaseaza prioritar fondul de reparatie si apoi cota de intretinere. Acum dta ai priceput care i problema? Cati administratori stiu de codul civil sau de codul fiscal?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca ziceti ca totul e ilegal aplicati prevederile art. 29 din legea 196/2018 :

(2) Dacă o hotărâre a adunării generale a asociației de proprietari, o decizie a comitetului executiv sau a președintelui este contrară prevederilor prezentei legi sau este de natură să prejudicieze interesele proprietarilor, aceștia sau orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său poate sesiza cenzorul/comisia de cenzori, compartimentele prevăzute la art. 10 sau, după caz, poate solicita instanțelor judecătorești anularea în tot sau în parte a hotărârii/deciziei și/sau repararea pagubei cauzate.
(3) Orice persoană sau orice proprietar care se consideră vătămată/vătămat într-un drept al său din cauza neîndeplinirii sau îndeplinirii defectuoase a atribuțiilor de către președinte, membri ai comitetului executiv, cenzor/comisia de cenzori sau de către administrator se poate adresa în scris compartimentelor prevăzute la art. 10 sau, după caz, instanțelor judecătorești.

Compartimentele prevazute la art. 10 sunt cele care se ocupa de indrumarea si controlul asociatiilor in primaria de care apartineti.
Puteti face o reclamatie la primarie in baza art. 102 alin 1 litera e) pentru "depasirea atributiunilor" (nu stiu cine exacvt din asociatia dvs. a facut asta) .
[ link extern ]
Ordinea de stingere a datoriilor la asociatii este cea prevazuta in Codul Civil, art 1509,
Codul Civil
Art 1509 Imputaţia legală
(1) Dacă niciuna dintre părţi nu face imputaţia plăţii, vor fi aplicate, în ordine, următoarele reguli:
d) dacă toate datoriile sunt deopotrivă scadente, precum şi, în egală măsură, garantate şi oneroase, se vor stinge datoriile mai vechi;

Codul de Procedură Fiscală parte integrantă din Lege 207/2015
Art. 165. - Ordinea stingerii obligaţiilor fiscale Jurisprudenţă, Reviste (6), Doctrină (3), Comentarii expert (2)
(1) Dacă un debitor datorează mai multe tipuri de obligaţii fiscale, iar suma plătită nu este suficientă pentru a stinge toate obligaţiile, atunci se stinge obligaţia fiscală pe care o indică debitorul, potrivit legii, sau care este distribuită potrivit prevederilor art. 163, după caz, stingerea efectuându-se, de drept, în următoarea ordine:
a) toate obligaţiile fiscale principale, în ordinea vechimii, şi apoi obligaţiile fiscale accesorii, în ordinea vechimii;

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Iacata, spre exemplu, eu le mai citesc si sunt obligat sa si aplic prevederile acestora, altfel, facem toti ca dumneata - platim ce vrem si cum vrem... .
Faza cu asa a vrut administratorul, este asa de vrajeala, apoi, ca dumneata nu vrei sa achiti, inseamna ca esti un om desptept, iar cei care au achitat si mai au intentia sa achite, ori sunt prosti, ori altceva....
Adica vine admin-ul si zice: am propus un fond (totusi, trebuie sa va spuna despre ce este vorba0 si tre' sa-l achitati cu prioritate ! Dar, moncher - ceva conducere, pe-acolo, nu aveti? Admin-ul, el canta, el danseaza?
Nu prea cred. Mai dezvolta subiectul, sa intelegem si noi, altfel vorbim discutii.
Vi s-a aratat: aveti drepturi, asa ca folositi-le !
Ultima modificare: Duminică, 26 Martie 2023
Adam Grecu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daca platesc intretinerea se poate ca aceasta sa fie deturnata ... irina.vartsu irina.vartsu daca platesc intretinerea se poate ca aceasta sa fie deturnata pentru plata penalizarilor? (vezi toată discuția)
Ordinea in care se sting datoriile angcris angcris As dori sa aflu care este legea care reglementeaza faptul ca stingerea datoriilor se face in ordine cronologica , incepand cu cele mai vechi. Unii proprietari ... (vezi toată discuția)
Bună seara! eu sunt restanțier la întreținere În fiecare ... Uther Uther Bună seara! Eu sunt restanțier la întreținere În fiecare lună plătesc 200 lei.Am crezut că din aceasta sumă mi se va opri întreținerea pe luna ... (vezi toată discuția)