avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1143 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... In cadrul unei asociatii de proprietari se poate ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

In cadrul unei asociatii de proprietari se poate incasa cu prioritate ...

In cadrul unei asociatii de proprietari se poate incasa cu prioritate fondurile de reparatii , rulment etc si apoi cheltuielile comune de intretinere?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 15:31, 26 Martie 2023
Si daca persoana respectiva plateste cota de intretinere la banca in contul asociatiei de proprietari, cum mai incaseaza asociatia prioritar fondurile si apoi cheltuielile comune de intretinere?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunteti roman?
Mai sus, ati primit si un articol din Codul civil si tot nu intelegeti...
Cititi, va rog:
Codul civil:
Secţiunea a 5-a Imputaţia plăţii Imputaţia plăţii făcută prin acordul părţilor

Art. 1.506. – (1) Plata efectuată de debitorul mai multor datorii faţă de acelaşi creditor, care au acelaşi obiect, se impută asupra acestora conform acordului părţilor.
(2) În lipsa acordului părţilor, se aplică dispoziţiile prezentei secţiuni.
Imputaţia făcută de debitor
Art. 1.507. –(1) Debitorul mai multor datorii care au ca obiect bunuri de acelaşi fel are dreptul să indice, atunci când plăteşte, datoria pe care înţelege să o execute. Plata se impută mai întâi asupra cheltuielilor, apoi asupra dobânzilor şi, la urmă, asupra capitalului.
(2) Debitorul nu poate, fără consimţământul creditorului, să impute plata asupra unei datorii care nu este încă exigibilă cu preferinţă faţă de o datorie scadentă, cu excepţia cazului în care s-a prevăzut că debitorul poate plăti anticipat.
(3) În cazul plăţii efectuate prin virament bancar, debitorul face imputaţia prin menţiunile corespunzătoare consemnate de el pe ordinul de plată.
Imputaţia făcută de creditor
Art. 1.508. –(1) În lipsa unei indicaţii din partea debitorului, creditorul poate, într-un termen rezonabil după ce a primit plata, să indice debitorului datoria asupra căreia aceasta se va imputa. Creditorul nu poate imputa plata asupra unei datorii neexigibile ori litigioase.
(2) Atunci când creditorul remite debitorului o chitanţă liberatorie, el este dator să facă imputaţia prin acea chitanţă.
Imputaţia legală
Art. 1.509. – (1) Dacă niciuna din părţi nu face imputaţia plăţii, vor fi aplicate, în ordine, următoarele reguli:
a) plata se impută cu prioritate asupra datoriilor ajunse la scadenţă;
b) se vor considera stinse, în primul rând, datoriile negarantate sau cele pentru care creditorul are cele mai puţine garanţii;
c) imputaţia se va face mai întâi asupra datoriilor mai oneroase pentru debitor;
d) dacă toate datoriile sunt deopotrivă scadente, precum şi, în egală măsură, garantate şi oneroase, se vor stinge datoriile mai vechi;
e) în lipsa tuturor criteriilor menţionate la lit.a) - d), imputaţia se va face proporţional cu valoarea datoriilor.
(2) În toate cazurile, plata se va imputa mai întâi asupra cheltuielilor de judecatăşi executare, apoi asupra ratelor, dobânzilor şi penalităţilor, în ordinea cronologică a scadenţei acestora, şi, în final, asupra capitalului, dacă părţile nu convin altfel.


Asta ar fi una, dar la o asociatie de proprietari se intampla sa se "buseasca" o teava principala de apa, astfel incat se sisteaza furnizarea apei pana la remediere. Fonduri nu aveti - ce faceti? Pai starngeti de urgenta suma necesara. Din ce cauza- de urgenta? Pen'ca sunt unii care nu inteleg necesitatea creerii unui fond de reparatii, terptat, cu sume mai mici.

Ultima modificare: Marți, 21 Martie 2023
Adam Grecu, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu se incaseaza prioritar fondurile, vi s-a explicat, cu temei legislativ, ci datoriile. Persoana poate sa depuna in contul bancar orice suma doreste, asociatia este obligata sa incaseze prima data datoriile.
I mi pare rau, dar nu pot fi de acord cu dvs. Comunicatul asociatiei este ca ca incaseaza prioritar fondurile si apoi intretinerea. Eu cand platesc intretinerea la banca sau de pe telefon in contul asociatiei specific cheltuieli de intretinere si cand platesc fond de reparatie de exemplu, specific acest lucru. Eu depun in contul asociatiei strict intretinerea si separat fondul de reparatie asa ca buna ziua si un praz verde. Ce sa mai faca asociatia?
Asta inteleg,dvs. depuneti niste bani la care specificati :detalii plata". Asa face toata lumea. Care e problema de fapt ? Ce va deranjeaza ? Contul e comun, toti banii sunt in aceeasi "oala" bancara. Fiti va rog mai explicit.

Alte discuții în legătură

Daca platesc intretinerea se poate ca aceasta sa fie deturnata ... irina.vartsu irina.vartsu daca platesc intretinerea se poate ca aceasta sa fie deturnata pentru plata penalizarilor? (vezi toată discuția)
Ordinea in care se sting datoriile angcris angcris As dori sa aflu care este legea care reglementeaza faptul ca stingerea datoriilor se face in ordine cronologica , incepand cu cele mai vechi. Unii proprietari ... (vezi toată discuția)
Bună seara! eu sunt restanțier la întreținere În fiecare ... Uther Uther Bună seara! Eu sunt restanțier la întreținere În fiecare lună plătesc 200 lei.Am crezut că din aceasta sumă mi se va opri întreținerea pe luna ... (vezi toată discuția)