avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 337 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Sistem de supraveghere video la un Cabinet Medical ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Sistem de supraveghere video la un Cabinet Medical Individual (stomatologic)?

Buna ziua. Detin un Cabinet Medical Individual (stomatologic) cu o suprafata 60mp si am primit recent un proces verbal de la politie prin care ma instiinteaza ca trebuie sa asigur, printr-o firma autorizata ,implementarea unui sistem de detectie la efractie si sistem de supraveghere video la cai de acces ,holuri si zone cu risc ridicat conform art 8 dinanexa 1 la HG 301/2012. Eu nu am gasit nicaieri in lege ca spatiile destinate activitatilor medicale se supun acestor normative si , daca ma incadrez la servicii de interes public, care sunt cerintele minime. Adica sunt obligata sa instalez atat camere de supraveghere cat si sistem de alarma antiefractie si sa am o firma angajata permanent care sa asigure securitatea (in mod remote, adica fara paza umana)? mi se pare cam mult pt un CMI.... mai ales ca informatiile medicale ale pacientilor sunt toate in format electronic si pe un laptop care nu ramane in cabinet cand nu sunt acolo. Multumesc anticipat
Ultima modificare: Marți, 28 Martie 2023
george-neagu, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conducătorii unităților care dețin sau operează cu bunuri, valori sau numerar au obligația implementării unor măsuri eficiente în scopul asigurării protecției personalului și a valorilor pe timpul manipulării, procesării, depozitării sau transportului și descurajării săvârșirii infracțiunilor contra patrimoniului, precum și în scopul acordării sprijinului necesar organelor judiciare în vederea identificării făptuitorilor.
Buna ziua,

Conducătorii unităților care dețin sau operează cu bunuri, valori sau numerar au obligația implementării unor măsuri eficiente în scopul asigurării protecției personalului și a valorilor pe timpul manipulării, procesării, depozitării sau transportului și descurajării săvârșirii infracțiunilor contra patrimoniului, precum și în scopul acordării sprijinului necesar organelor judiciare în vederea identificării făptuitorilor.

Conform regulilor care se aplică în toate instituțiile medicale, camerele de supraveghere video instalate într-un cabinet stomatologic trebuie amplasate și puse în funcțiune în afara zonei de examinare.

Tipurile de imagini care pot fi surprinse de aceste camere sunt strict limitate de lege.

Înafara cabinetului, spre exemplu, se pot monta camere supraveghere exterior, care să acopere toate intrările și ieșirile pentru a menține bunul mers al lucrurilor și siguranța persoanelor care traversează aceste spații.

De îndată ce pacientul pășește într-o camera de examinare, însă, nu se pot captura imagini video fără consimțământul acestuia și se pot utiliza numai dacă o situație specială o impune.

Deși nu există o lege expres care să reglementeze amplasarea camerelor de supraveghere în cabinetele medicale, acestea pot fi totuși instalate pe holuri și la intrare, nicidecum în locul în care medicul examinează și interacționează cu pacientul.

Actul medical în sine reprezintă un act confidențial și nu trebuie expus public, relația dintre medic și pacient fiind una confidențială de asemenea.

Există situații însă, când anumite acte medicale, pot fi înregistrate în scopuri medicale. Această excepție de la lege poate avea loc doar în situația în care pacientul semnează un document, prin care este stipulat clar acordul acestuia privind filmarea în timpul actului medical.


Regulamentul General de Protecție a Datelor 679/2016 stipulează faptul că angajatorii au dreptul să monitorizeze angajații și activitățile desfășurate, doar atunci când există o bază legală, iar drepturile angajaților sunt încălcate.
Înainte de achiziționarea și montarea unui sistem de camere de supraveghere, fiecare cabinet medical trebuie să urmeze o serie de pași pentru îndeplinirea tuturor condițiilor legale privind instalarea camerelor.

Definirea unui scop clar, cu un interes legitim legal, este necesar pentru utilizarea unui sistem de camere de supraveghere.

Deseori acestea sunt utilizate pentru siguranța și securitatea pacienților, precum și pentru siguranța personalului medical.

Camerele de supraveghere trebuie să fie amplasate în locații vizibile și doar în zone publice, unde confidențialitatea medic-pacient să nu fie încălcată.

De regulă, acestea sunt poziționate la intrările în cabinete sau pe holuri, în zonele de așteptare.

Realizati implementarea GDPR, printr-un set de politici si proceduri.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Aprilie 2023
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spraveghere la locul de munca Pitesti Pitesti Buna ziua Este legal ca intr-o clinica sa fie instalate camere de luat vederi si microfoane in Receptie, unde sunt si pacienti? (vezi toată discuția)
Buna ziua, este permisa instalarea de camere video in cabinetele ... bogdan.bobolea bogdan.bobolea Buna ziua, este permisa instalarea de camere video in cabinetele consilierilor scolari / psihologilor din scolile si liceele private ? (vezi toată discuția)
Camere video pe holurile blocului! pot monta camere video pe ... usernew2021 usernew2021 Camere video pe holurile blocului! Pot monta camere video pe holurile blocului la etajele superioare strict pentru siguranta si protectie? Tin sa precizez ... (vezi toată discuția)