avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1128 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Dacă nici lichidatorul nu deține documente ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Dacă nici lichidatorul nu deține documente referitoare la grupe ...

Dacă nici lichidatorul nu deține documente referitoare la grupe de muncă ve trebuie să facem ?
Pe cine acționăm in instanță ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:44, 28 Martie 2023
Înalta Curte de Casatie şi Justiţie- Decizia nr. 2/2016 privind examinarea recursului în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Suceava cu privire la interpretarea şi aplicarea unitară a legii în ce priveşte calitatea procesuală pasivă în cauzele privind reconstituirea vechimii în muncă/constatarea încadrării activităţii desfăşurate în grupele I şi/sau a II-a de muncă, în situaţia în care fostul angajator nu mai există.:

În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 279 alin. (2) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru acţiunile privind reconstituirea vechimii în muncă, anterioare intrării în vigoare a Codului de procedură civilă actual/acelaşi text de lege cu referire la art. 32 alin. (1) lit. b) şi art. 36 din Codul de procedură civilă, pentru acţiunile în reconstituirea vechimii în muncă, introduse de la momentul intrării în vigoare a actualului Cod de procedură civilă şi în continuare; art. 111 din Codul de procedură civilă din 1865 pentru acţiunile privind constatarea încadrării activităţii desfăşurate în grupele I şi a II-a de muncă introduse sub imperiul acestei reglementări/art. 35 cu referire la art. 32 alin. (1) lit. b) şi art. 36 din Codul de procedură civilă, pentru acelaşi tip de acţiuni, formulate după intrarea în vigoare a codului actual, în toate ipotezele, atunci când angajatorul nu mai există din punct de vedere juridic (lichidat, radiat), justifică legitimare procesuală pasivă casele teritoriale de pensii, în situaţia în care nu există documente primare.

În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 34 alin. (5) şi art. 40 alin. (2) lit. h) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu referire la art. 18 din Legea Arhivelor Naţionale nr. 16/1996, republicată, în cazul existenţei documentelor primare, persoana interesată, care nu posedă dovezi privind vechimea în muncă sau activitatea desfăşurată în anumite grupe de muncă, are deschisă calea unei acţiuni în realizare – obligaţie de a face – având ca obiect obligarea deţinătorului de arhivă de a elibera adeverinţa constatatoare a vechimii în muncă/încadrării în grupele superioare de muncă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua,am o problema in obtinerea adeverintei de vechime pt. ... Cameli58 Cameli58 Buna ziua,am o problema in obtinerea adeverintei de vechime pt. pensie de la IJTL,am fost pe Str Industriala unde ar trebui sa fie arhiva,de acolo au spus ca ... (vezi toată discuția)
Cum recuperez anii munciti? Aura Moloiu Aura Moloiu Tatăl meu a lucrat 9 ani in zootehnie pana in anul 1969 si nu mai exista documente in arhiva. Ciudat faptul ca la alte persoane s-a găsit documentele. Cum ... (vezi toată discuția)
Grupa a doua de munca George Lică George Lică Cum trebuie să procedez în situația în care societatea care deține arhiva fostei întreprinderi în care am lucrat,nu are documente care să ateste că am ... (vezi toată discuția)