avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1047 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Suspendare permis de conducere
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Suspendare permis de conducere

Bună ziua,ieri conduceam dinspre Bulevardul Dimitrie Cantemir și urma să fac dreapta pe Bulevardul Mărășești.
Făcând manevra, am dat prioritate la toți pietonii de pe sensul meu de mers,dar mai era o doamnă care se afla pe refugiul de tramvai si urma sa traverseze, dar era destul de departe.
Am trecut,am executat manevra în siguranță și m-a oprit poliția.(Era un echipaj de poliție parcat pe stația de taxi),nu știu daca au voie sa stea acolo,care faceau razie. Din pacate nu i-am văzut,nu ca ar fi fost vreun pericol,dar as fi fost mai prudent.
Mă oprește un domn polițist,trag pe dreapta și dumnealui foarte arogant ,,Va cam grăbiți " imi cere repede actele,permis,talon,carte de identitate,mai puțin asigurarea,nici nu sta sa vorbeasca si fuge la mașină,ingana ceva plecand ca se retine permisul.
Imi spune sa raman in masina,eu respect dispozitiile politistului, revine dupa un sfert de ora,amenda 870 lei , (6 puncte de penalizare,clasa a III a) si suspendarea permisului pentru 60 de zile,pentru neacordare se prioritate.
Procesul verbal nu mi-a fost citit,fapta comisa mi s-a comunicat printre ,,randuri" fara prea multe detalii, am fost grabit sa semnez,greseala a fost ca n-am mai citit pe indelete fiind si tanar si făcând presiune polițistul,am semnat,iar acesta a plecat fugind,fara sa imi dea detalii,urmand sa ma duc eu sa ii mai adresez intrebari la masina,dar la fel,foarte rigid dânsul.
Procesul verbal: articol prevedere 135/4, act normativ OUG 195/2002, articole sancționate 101/3/c și 111/1/c sau e,nu se înțelege scrisul foarte bine (probabil c).
Eu am citit aseară,fiind șocat,consultandu-ma si cu alte persoane și cred că trebuia sa primesc o pedeapsă de maxim 4-5 puncte de penalizare clasa a ii a,si permisul retinut doar pe 30 de zile.
Mai mult,am căutat, iar articolul 101/3/c se referă la faptul ca ,,n-am respectat regulile de circulație la trecerea cu o coloana oficiala sau intercalarea cu aceasta".
Întrebarea mea este,ce pot face in cazul acesta,merita facuta contestatie? A fost pedeapsa mult peste fapta comisa? Ce parere aveti de atitudinea politistului.
Întreb, aș dori niște sfaturi profesionale,macar să știu si eu.
Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 18:37, 28 Martie 2023
Incadrarea este corecta art. 111/1/c Permisul de conducere sau dovada înlocuitoare a acestuia se reține în următoarele cazuri: - la săvârșirea uneia dintre contravențiile prevăzute la art. 100 alin. (3), art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3) și (4) și în situația prevăzută la art. 115 alin. (1); - ptr neacordarea prioritatii art 101/3/lit e si nu c (probabil dv considerati ca ar fi c). Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioada de 60 de zile săvârșirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a următoarelor fapte: art.101/3/lit.e neacordarea priorității de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate și semnalizate, aflați pe sensul de deplasare a autovehiculului, tractorului agricol sau forestier ori tramvaiului;
In privinta sfaturilor atat timp cat ati semnat fara obiectiuni pv, nu ramane decat sa probati contrariul celor retinute de politist, cu martori caci altfel nu prea vad o modificare in instanta a celor deja constatate de agentul rutier.
Ultima modificare: Marți, 28 Martie 2023
SM LEGAL CONSSULT , Consultant de business
Sanctiunea este corecta, din punct de vedere a incadrarii :
[ link extern ]
Cit priveste proba, deocamdata este cuvintul dvs. impotriva afirmatiilor agentului constatator. Trebuie sa aduceti probe sau argumente ca instanta sa se indoiasca de cele constatate de agent.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Astazi mi-a fost suspendat permisul de conducere auto ptr neacordare ... ADRIANA MANOLE ADRIANA MANOLE Astazi mi-a fost suspendat permisul de conducere auto ptr neacordare de prioritate unui pieton anagajat in trecere si pe care l-am observat prea tarziu din ... (vezi toată discuția)
Accident rutier pe trecerea de pietoni ecks ecks Buna ziua, pe data de 06.12.2017 am fost implicat intr-un accident rutier pe trecerea de pietoni soldat cu vatamare corporala usoara din culpa( victima a avut ... (vezi toată discuția)
Sanctiune mai mare decat ar trebui.... mihaioctavian mihaioctavian Bună ziua, Am o nelamurire, poate este cineva binevoitor care sa ma lamureasca. Nu am acordat prioritate pietonilor, am fost oprit, am primit 6 puncte de ... (vezi toată discuția)