Referitor la impozitarea clauzei de mobilitate cu 01.01.2023 - cf art76 alin 4 indice 1 cod fiscal - suma calculata in limitele deductibile de ex de 12080 lei care respecta calculul - respectiv cele două limite - prima este de 2,5 ori limita stabilită pentru personalul bugetar, iar cea de-a doua este de maximum trei salarii de bază aferente zilelor de detașare/delegare, cele două plafoane și suma acordată efectiv fiind plafonul neimpozabil. nu mai este neimpozabila inteleg ? Se impoziteaza pt ca depaseste 33% din salariul lunar de incadrare, deoarece este clauza de mobilitate?
Eu am clauza de mobilitate trecuta in cim pt pesosonal navigant (barje) -circula pe cai navigabile interioare si se acorda indemnizatie la nivelul unei diurne deductibile atat intern cat si extern , dar nu stiu daca trebuie sa impozitez diferenta care trece peste plafonul de 33% din salariul de incadrare. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. .Multumesc
al doilea plafon de 3 salarii nu mai exista incepand cu 01.01.2023.
Clauza de mobilitate sa nu depaseasca 2.5 ori diurna legala pt sistemul bugetar dar nu mai mult de 33% din salariul brut lunar al angajatului.
" (41) Următoarele venituri cumulate lunar nu reprezintă venit impozabil în înţelesul impozitului pe venit, în limita plafonului lunar de cel mult 33% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat sau din solda lunară/salariul lunar acordată/acordat potrivit legii:
a) prestaţiile suplimentare primite de salariaţi în baza clauzei de mobilitate potrivit legii, altele decât cele prevăzute la alin. (2) lit. k), în limita a 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizaţia de delegare/detaşare, prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul autorităţilor şi instituţiilor publice;"
Ce depaseste se impoziteaza cu toate contributiile ( CAS , CASS ) + impozit .