avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Retragere gard cu un metru
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Retragere gard cu un metru

Buna ziua,
Am un teren cumparat acum 6-7 ani. Accesul se face pe un drum proprietate-privata (la care sunt coproprietar) cu latimea de 5 metri.

Acum doresc sa incep constructia unei case si mi s-a pus in vedere ca nu mi se elibereaza autorizatia de constructie, decat daca retrag gardul cu un metru, astfel incat drumul sa aiba latimea de 7 metri conform unei HCL din 2021.

N-aveam nicio problema daca s-ar fi latit tot drumul, dar toti vecinii au garduri deja la limita de proprietate, si va ramane o alveola doar in mijlocul strazii, in dreptul terenului meu. Culmea, mai este si un slap, care dupa retragere, va ramane in mijlocul drumului.

Pot face ceva pentru a-mi recupera terenul (in sensul de a-l introduce legal in interiorul curtii)?

Daca nu, macar ma pot folosi de acel teren, avand in vedere ca el va ramane in continuare in proprietatea mea privata si exclusiva, chiar daca nu va fi ingradit?
Cel mai recent răspuns: ady841 , utilizator 12:07, 7 Aprilie 2023
Aveti 2 variante
Fie nu construiti,nu solicitati autorizatie de construire si ramaneti cu terenul si "un slap",fie solicitati autorizatie ,pentru constructie noua si renuntati la teren
Daca apreciati ca detineti motive intemeiate ,puteti analiza atacarea in instanta a HCL
Ultima modificare: Joi, 6 Aprilie 2023
ynocentta, utilizator
Multumesc pentru raspuns. Era vorba despre "un stâlp de electricitate", care va ramane pe banda 1, la un 50 de centimetri de trotuar, dupa ce retrag gardul.

Totusi nu mi-e clar ce inseamna sa renunt la teren, atata timp cat el ramane in proprietatea mea. Legal nu pot sa renunt pentru ca nu mi-l ia nimeni. Ramane al meu, si platesc in continuare impozite.

Cum ramane cu Art. 561 Noul cod civil - Dreptul de îngrădire?
Orice proprietar poate să îşi îngrădească proprietatea, suportând, în condiţiile legii, cheltuielile ocazionate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de proprietate Olga Magdalena Sprimont Olga Magdalena Sprimont Bună seara, am nevoie sa ma lămuriți va rog, în legătură cu un drum privat de servitute, ce a fost mâncat de vecinii mei, care au pus gardurile aproape ... (vezi toată discuția)
Latime cale de acces piafen piafen Buna ziua, Am cumparat un teren care are un drum betonat de aprox. 4.5m latime in lateral(nu pe proprietatea mea). In PUZ drumul este specificat ca avand 7m ... (vezi toată discuția)
Autorizatie de constructie criss_media73 criss_media73 ubiect: Autorizatie de constructie Buna seara! Problema este cam asa :am depus la primarie pentru o autorizatie de constructie a unei case iar azi am fost ... (vezi toată discuția)