Ordinul comun MS nr. 1225/ 24.12.2003 si MECT nr. 5031/ 26.09.2013
art, 1
(1) Orice activitate de producţie şi de comercializare a produselor alimentare, de alimentaţie publică şi colectivă, serviciile şi producţia de apă potabilă, precum şi serviciile de întreţinere corporală se exercită numai cu personal calificat, conform prevederilor legale.
(2) Personalul calificat din activităţile menţionate la alin. (1) are obligaţia legală a instruirii periodice în vederea însuşirii noţiunilor fundamentale de igienă, activitate organizată şi finalizată cu examinare şi certificate, în conformitate cu prezenta metodologie.
(3) În procesul de instruire privind însuşirea noţiunilor fundamentale de igienă este cuprins personalul din următoarele categorii de unităţi:
a) servicii de producţie, depozitare, transport şi comercializare a alimentelor, inclusiv alimentaţie publică şi a colectivităţilor;
b) servicii de curăţenie în unităţi de asistenţă medicală, colectivităţi de copii şi tineri, unităţi de cazare (hoteluri, moteluri, cabane etc.);
c) producţia şi distribuţia apei potabile, producţia apei îmbuteliate;
d) servicii de îngrijire corporală (cosmetică, frizerie, coafură, manichiură, pedichiură, masaj etc.);
e) servicii tip dezinfecţie, dezinsecţie, deratizare.
Potrivit actelor normatuve sus mentionate, orice activitate de producţie şi de comercializare a produselor alimentare, de alimentaţie publică şi colectivă, serviciile şi producţia de apă potabilă, precum şi serviciile de întreţinere corporală se exercită numai cu personal calificat, conform prevederilor legale.
In speta, lucratorii comerciali trebuie sa aiba un curs de calificare.