avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1950 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Dezlipire de retina si catacarcta la ochiul stang
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Dezlipire de retina si catacarcta la ochiul stang

Buna ziua!!!Am decis sa ma adresez d-voastra prima data fara sa ma fii dus la un medic.In anul 2005 am avut un accident de munca care sa soldat cu corp strain intraocular si dezlipire de retina.Am facut 2 operatii in Bucuresti,mi-ai extras corpul strain din ochi acesta fiind un ac de croitorie si mi-au lipit retina insa dupa 3-4 zile sa dezlipit inapoi,in accelasi an am mai facut o operatie pt.dezlipire de retina care a avut accelasi rezultat,dupa 3-4 zile de la operatie sa dezlipit.Anul trecut am facut un control oftalmologic si d-na doctor mi-a zis ca am dezlipita retina si deja sa format si cataracta,mi-a dat sa imi fac ochelari pt ochiul bun care dupa parerea mea a slabit.Intrebarea mea este daca pot beneficia de vreun fel de pensie.Mentionez ca dupa operatii am continuat sa muncesc si momentan lucrez in croitorie.Nu am mai facut si alte operatii pt ca nu mai am bani.An 22 de ani lucrati.Nu m-am interesat pana acum pt ca vedeam bine cu ochiul stang insa acum da semne ca slabeste.Sper ca cineva sa imi raspunda si mie ce ar trebui sa fac.Va multumesc!!!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 10:31, 26 Ianuarie 2010
In raport de varsta si de vechimea in stagiu de cotizare,puteti beneficia de pensie.
Daca insa intentia dvs vizeaza o pensionare anticipata pe caz de boala,ca urmare a consecintelor rezultate in urma accidentului de munca,in acest caz trebuie sa verificati documentele care constata si consemneaza accidentul de munca si ulterior trebuie sa va adresati comisiei de expertiza medicala .
Trebuie sa va spun ca nu am inregistrat nicaieri ca fiind accident de munca asta pt.ca firma sa nu aiba probleme,si un pic mai tarziu a dat faliment.Nici aici unde muncesc acum nu e sigur.Iarasi daca voi mai vrea sa ma angajez undeva o sa imi ceara analize medicale si cand o sa vada ca nu vad cu un ochi nu stiu daca vreun patron o sa vrea sa ma angajeze.Sincer ma tem ca medicul specialist o sa imi zica ca daca vad cu un ochi nu pot beneficia de pensie, de aceea ma tem eu.Va multumesc pt.raspuns si pt. timpul acordat.
Mai poate si altcineva sa imi dea un raspuns va rog??Si la ce fel de pensie am dreptul? pensia de handicap sau pensia de boala?:)
:offtopic: Am rugamintea sa nu mai scrieti mesaje consecutive. Multumesc!

In primul rand, n-ati precizat un lucru esential: data nasterii. Am retinut ca ati realizat un stagiu de 22 de ani, trebuie verificate si conditiile prevazute la art. 57 din Legea nr. 19/2000. Concret, trebuie sa aveti un anumit stagiu in raport cu varsta la care s-a ivit invaliditatea pentru a putea beneficia de pensie de invaliditate.

Puteti beneficia, in acelasi tip, si de pensie de invaliditate in baza Legii nr. 19/2000, si de indemnizatie ca urmare a incadrarii in grad de handicap, conform Legii nr. 448/2006.

Incadrarea sau neincadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale. Propunerea pentru incadrarea in grad de invaliditate se face de către medicul specialist care asigura asistenta medicala. Procedura de incadrare in grade de invaliditate este reglementata in cap. C din Ordinul nr. 340/2001, capitol din care redau primul articol al primei sectiuni.

I. Referitor la încadrarea în grade de invaliditate şi circuitul documentaţiei medicale
1. In vederea pensionării de invaliditate medicul primar si, în lipsa acestuia, medicul specialist, pentru afecţiunea principal invalidanta, care asigura asistenta medicală a bolnavului, atunci când apreciază ca starea de sănătate a acestuia nu ii permite reluarea activităţii profesionale, în limitele maxime de concediu medical prevăzut de lege, cu toate tratamentele medicale recuperatorii aplicate, propune pensionarea de invaliditate, cerând în acest sens avizul cabinetului de expertiza medicală şi recuperare a capacităţii de munca.
Propunerea la pensionare poate fi solicitată încă din primele zile de boala, în cazul afecţiunilor fără potenţial recuperator.

Multa sanatate!

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionarea pe caz de boala mirela daminescu mirela daminescu care sunt condtiile in care ma pot pensiona pe caz de boala avad in vedere ca am fost diacnosticata cu hiprtensine,am suferit un AVC,sunt operata la genunchi ... (vezi toată discuția)
Pensionare pe caz de boala liviu-george liviu-george In ultimile trei luni am fost depistat cu cancer la ganglionii inghinali si am fost nevoit a face doua operatii pentru eliminarea acestora , urmate de ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate alyt alyt Am 48 de ani si 23 de ani in munca pe cartea de munca, am 2 infarturi , 3 operatii pe cord deschis iar in prezent am diabet insulinodependent . In mare as vrea ... (vezi toată discuția)