avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 485 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum pot afla informatii in legatura cu imobilele unei ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum pot afla informatii in legatura cu imobilele unei persoane care a decedat?

Buna ziua, vreau sa va rog sa ma ajutati in legatura cu o informatie. In urma cu 3 ani a decedat unul dintre parinti, si a ramas fiul lor major precum si celalalt parinte. Toate actele imobilelor (care au fost in proprietatea parintelui decedat sau in proprietatea ambilor parinti, dar cumparate in timpul casatoriei) sunt la celalalt parinte, acesta se ocupa si de plata impozitelor, diferite imbunatatiri de mica valoare pe la imobile si nu a acceptat ca fiul sa-i dea o parte din bani pt aceste imbunatatiri.

Parintele ar dori deschiderea succesiuni dar doar cu conditia ca fiul sa renunte la tot in favoarea parintelui, sau chiar sa vina cineva din clasa a doua de mostenitori, care oricum ar luaa mai putin, si in plus ar trebui sa primeasca o donatie de la fiu si parinte, asa ca ar fi o varianta foarte buna sa vina in locul fiului. Posibil ca aceasta persoana sa-l fi ajutat pe parinte pe la acele imbunatatiri aduse imobilului.

Fiul nu ar vrea sa deschida succesiunea doar ca sa renunte la tot, ar vrea in cotele legale si a facut declaratia de acceptare a succesiunii la notar in termen.

In ultimul timp s-au intamplat niste lucruri ciudate, care il fac pe fiu sa creada ca succesiunea a fost deschisa de parinte cu cineva din clasa a doua, sau ca s-a intamplat ceva in legatura cu un teren. Legal stiu ca nu este posibil, dar parintele nu s-ar da in laturi de la nimic.

Vreau sa va rog sa-mi spuneti daca fiul ar putea sa afle infrmatii despre imobile, prin cartea funciara de exemplu, sau altcumva. Unele imobile sunt inscrise in cartea funciara, as vrea sa stiu in special pt un imobil cu teren intravilan in oras, dar nu stiu decat adresa imobilului si am certificatul de deces legalizat, deci nu stiu alte date ale cartii funciare. Sau daca as putea sa aflu care sunt toate imobilele care au apartinut parintelui care a decedat si apoi daca s-a schimbat ceva in ceea ce priveste proprietatea acestora. Probabil ma voi interesa la camera notarilor publici ca sa vad daca s-a deschis succesiunea, dar as dori sa aflu si informatii in legatura cu imobilele. Multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 23 Aprilie 2023
Luca90, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 16:51, 25 Aprilie 2023
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Oricum soțul supraviețuitor nu poate face nimic fără dezbaterea succesiunii.
Iar dacă a început procedura succesorala singur, notarul respectiv este obligat sa interogheze Registrele Naționale Notariale, unde va apărea înregistrată declarația de acceptare a fiului (presupunând ca părintele nu i-ar declara existenta).
Faptul ca deține actele în original...nu înseamnă nimic. Le pune în rama.
Imobilele pe care le-a avut părintele decedat în proprietate, trebuie sa le cunoască fiul. Nu exista o evidenta la nivel național, referitoare la proprietățile unei persoane.
Cartea funciara și Primăria dețin informații cu privire la bunurile avute în proprietate, in localitatea respectiva.
Insa o persoană poate deține bunuri în orice sat, comuna, oraș sau municipiu din România.
Ultima modificare: Duminică, 23 Aprilie 2023
raluk0207, utilizator

Vreau sa stiu daca s-a schimbat proprietarul pentru un teren intravilan. Ma gandesc ca prin declaratii false sau alte falsuri a reusit cumva sa faca succesiunea sau daca nu a reusit sa o deschida a vandut terenul (care e inscris in cartea funciara).
Ultima modificare: Luni, 24 Aprilie 2023
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legal, nu avea cum sa îl vândă.
Pentru ca orice notar ii cere actele de proprietate. Deci, implicit și certificatul de moștenitor.
Cu act de mână, da, ar fi putut sa îl vândă, însă o astfel de vânzare, nu este înregistrată la Cartea funciara.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

Ar avea vreo valoare acel act de mana? Ideea e ca daca ar face ceva care nu este legal as dori mai mult sa fie anulat actul pentru ca de la parinte in mod sigur nu as mai vedea nimic. Dar daca l-a vandut, nu cred ca l-a vandut prin act de mana, e un teren mare, nu cred ca ar da cineva atatia bani fara sa incheie in forma autentica.
Ultima modificare: Luni, 24 Aprilie 2023
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
e un teren mare, nu cred ca ar da cineva atatia bani fara sa incheie in forma autentica


Tocmai. Iar pentru un contract autentic la notar, se verifica actele de proprietate.
Dacă terenul a fost bunul propriu al soțului decedat, se cere certificatul de moștenitor.
Actul de mana poate valora antecontract în instanță.
Dar asta înseamnă un proces între 1-3 ani, prin care cumpărătorul sa deschidă o acțiune, prin care sa solicite pronunțarea unei hotărâri care sa tina loc de act autentic.
Deschideți dvs o acțiune și dezbateti succesiunea în instanță, solicitând si partajul. De ce mai pierdeți timpul cu verificări și situații ipotetice, din moment ce e clar ca nu va exista o colaborare astfel încât sa dezbateti succesiunea la notar?

Alte discuții în legătură

Certificat de mostenitor - succesiune - act de proprietate valy13 valy13 Buna ziua, Am nevoie de un sfat in urmatoarea situatie: - tatal meu a mostenit de la parintii lui terenul si casa in care locuieste (succesiunea a fost ... (vezi toată discuția)
Succesiune baloghjoe baloghjoe Buna ziua. ASi dori sa intreb cine are obligatia sa inscie in CArtea Funciara , un certificat de mosatenitor, Mostenitorul sau notarul. Daca s-a dezbatut ... (vezi toată discuția)
Cum procedez, sfat. Imparatul Imparatul Acuma vreo 5 ani am cumparat o casa, de la o doamna mai in varsta. Aceasta a omis sa facem actele de vanzare-cumparare, dar nu este de rea credinta. Am fost la ... (vezi toată discuția)