avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 805 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Expertiză medico-militară trucată. Diagnosticul ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Expertiză medico-militară trucată. Diagnosticul clinic și funcțional nu este susținut de baremul de investigații medicale obligatorii prevăzut de HG nr.56/2012

Bună ziua.
Am fost angajat al MAI, polițist.
Angajatorul m-a trimis la Comisia de Expertiză Medico-Militară pentru evaluarea capacității de muncă. Aceasta a emis o decizie medicală de apt limitat. Dar Comisia Centrală de Expertiză Medico-militară nu a avizat și a emis o Decizie Medicală de INAPT cu scoatere din evidenta.
În baza acestei Decizii Medicale, angajatorul mi-a încetat raporturile de serviciu.
Am fost obligat să ies la pensie.

Ulterior, studiind HG nr.56/2012, am constatat că diagnosticul clinic și funcțional pus de Comisia Centrală de Expertiză Medico-militară nu este susținut de investigațiile clinice/paraclinice conform baremului de investigații medicale obligatorii prevăzute în actul normativ. Pur și simplu lipsesc investigații medicale obligatorii fără de care nu se poate stabili in mod legal diagnosticul precizat în Decizia Medicală.
Dosarul medical conține erori inadmisibile : analize ale sângelui vechi de peste 4 ani, lipsă profil lipidic (valorile colesterolului, trigliceridelor), nu s-a examinat fundul de ochi pentru a se determina stadiul modificărilor, nu s-a montat holter 24/48 ore, dar s-a dat diagnosticul de hipertensiune arteriala stadiul II, grup de risc foarte înalt.

Doresc să fiu reîncadrat în funcția detinuta anterior și să fiu despăgubit corespunzător drepturilor cuvenite în perioada de când mi-au fost încetate raporturile de serviciu și până la reîncadrarea efectivă.

Pentru a atinge acest obiectiv, ce trebuie să fac ?

Dacă acționez în instanță pe angajator, solicitând anularea actului administrativ de încetare a raporturilor de serviciu, invocând nelegalitatea Deciziei medicale ca act premergător, am garanția că-mi voi recupera de la angajator toate drepturile cuvenite din data la care mi-a încetat raporturile de serviciu și până la reîncadrarea efectivă ?
Că, în mod evident, acesta va susține că nu este vinovat deoarece s-a bazat pe un act care se bucura de prezumția de legalitate și care excede oricum competențelor sale de verificare a legalității.
Dacă acționez în instanță Comisia Centrală de Expertiză Medico-militară, nu mă poate reîncadra, dar mă poate eventual despăgubi.
Cum să procedez ?
Sunt în termenul de 6 luni de la comunicarea actului administrativ de încetare a raporturilor de serviciu. Nu am făcut plângere prealabilă la angajator (în vederea revocării) pentru că la data la care mi s-a comunicat actul deja intrase în circuitul civil, produsese efecte juridice și nu mai putea fi revocat de către angajator. Data emiterii : 25.11.2022. Data aplicării : 16.11.2022. Data comunicării : 06.12.2022.

Vă mulțumesc.
Ultima modificare: Joi, 27 Aprilie 2023
virgil1971, utilizator
Cel mai recent răspuns: virgil1971 , utilizator 13:45, 28 Aprilie 2023
Foarte interesant cazul dvs. Mai întâi, trebuie anulat actul care a stat la baza încetării raporturilor de muncă și după aceea, să solicitați reîncadrarea pe post. Deși, la prima vedere par a fi două dosare distincte, cred că puteți rezolva problema printr-o singură cerere de chemare în judecată. E un caz care necesită studiu și analiză complexă.
Mulțumesc pentru răspuns.
Nu aș putea să deschid o acțiune în anularea actului administrativ de încetare a raporturilor de serviciu în cadrul căreia să invoc excepția de nelegalitate a Deciziei Medicale ?

Judecându-mă doar cu angajatorul.

Instanța va fi obligată să se pronunțe asupra excepției înainte de a judeca fondul cauzei, iar în funcție de ceea ce va decide în privința Deciziei Medicale va anula sau nu actul administrativ de încetare a raporturilor de serviciu.

Singura problema este cine mă va despăgubi pentru salariile neacordate, în cazul anulării actului emis de angajator.
Poate fi obligat angajatorul ? Nu vad ce culpă ar avea în această speță, fiindcă s-a bazat pe un act care se bucura de prezumția de legalitate, iar verificarea acesteia îi depășea oricum competențele.

Cred că despăgubirea privind salariile neacordate o voi obține pe cale separată, într-o acțiune ulterioară, judecându-mă cu Comisia de Expertiză Medico-Militară căreia as putea să-i cer și plata unor daune materiale/morale.

Oricum, nu voi ezita să cer repararea întregului prejudiciu încă din prima acțiune.
Important este să pot dovedi tot ce mi-am propus și să am câștig de cauză.

Totuși, înclin să cred că nu voi scăpa de două acțiuni distincte și succesive.


Dorin Voicilas a scris:

Foarte interesant cazul dvs. Mai întâi, trebuie anulat actul care a stat la baza încetării raporturilor de muncă și după aceea, să solicitați reîncadrarea pe post. Deși, la prima vedere par a fi două dosare distincte, cred că puteți rezolva problema printr-o singură cerere de chemare în judecată. E un caz care necesită studiu și analiză complexă.

Ultima modificare: Vineri, 28 Aprilie 2023
virgil1971, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Excepția de nelegalitate. cum funcționează în instanța de contencios administrativ. virgil1971 virgil1971 Bună ziua. Am rugămintea să-mi explice și mie un jurist din aceasta comunitate cum funcționează ridicarea excepției de nelegalitate într-o cauză ... (vezi toată discuția)
Pot obtine pensie de invaliditate? iulianapaduret iulianapaduret Buna ziua! Am fost diagnosticata cu \\"gonatroza\\",am dreptul sa fiu pensionata pe caz de boala? Multumesc! (vezi toată discuția)
Contestatie act incetare raporturi de serviciu rfanel rfanel La data de 19 iunie 2015, impotriva mea s-a emis o dispozitie a Sefului I.P.J. Dispozitie prin care raporturile de serviciu imi sunt incetate cu data de ... (vezi toată discuția)