avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Unde mă pot angaja la stat fară fișă medicală?
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Unde mă pot angaja la stat fară fișă medicală?

Buna ziua. Din punct de vedere legal unde aș putea la stat să mă angajez fară să mi se ceară fișă medicală? Adică să nu fie așa de strict .Nu știu dacă există. Eu am o problemă medicală și apar și în baza de date.
Acum fac facultatea de Securitate deși pare inutilă pentru că la SRI se cere un control medical foarte amănunțit și din prima aș fii respinsă chiar dacă să spunem că trec toate celelalte probe.Vă rog dacă știți ceva.
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 23:03, 3 Mai 2023
Există anumite situații în care se poate face o excepție și se poate angaja o persoană fără fișă medicală. De exemplu, persoanele cu dizabilități pot fi angajate la stat fără fișă medicală în unele cazuri, în funcție de gradul de dizabilitate și de specificul postului pentru care aplică. De asemenea, există situații în care persoanele care au anumite afecțiuni medicale pot fi angajate dacă acestea nu afectează performanța lor la locul de muncă și nu prezintă un risc pentru ceilalți angajați. În general, astfel de excepții se fac pe baza unei evaluări medicale și a unor acorduri speciale între angajator și angajat.

În general, pozitiile care nu presupun un risc semnificativ pentru siguranta si sanatatea angajatilor sunt cele care pot fi ocupate fara fisa medicala. Unele exemple ar putea include:

Functionar public in birouri sau institutii publice care nu necesita efort fizic sau expunere la substante sau materiale periculoase, personal administrativ sau de birou, cum ar fi secretare sau contabili, profesori sau educatori in cadrul institutiilor de invatamant.
Ultima modificare: Duminică, 30 Aprilie 2023
DOG94, utilizator
Nu există excepții:

Art. 27. [obligativitatea avizului medical la angajare]
(1) O persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci.
(2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage nulitatea contractului individual de munca.

Avem o serie de articole cu acest subiect, n-ar fi rău să citiți măcar unul-două:
www.avocatnet.ro/t7686/exame...
Așa cum redacția noastră a subliniat, cu ocazia unor recente materiale, un contract de muncă este valabil încheiat numai în baza unui certificat medical care să ateste că noul salariat e apt să presteze muncă la acel angajator (nu apt de muncă, la modul general, întrucât formularea din Codul muncii este "apt pentru prestarea acelei munci").

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art.13 În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, angajatorii au următoarele obligaţii:
j) să angajeze numai persoane care, în urma examenului medical şi, după caz, a testării psihologice a aptitudinilor, corespund sarcinii de muncă pe care urmează să o execute şi să asigure controlul medical periodic şi, după caz, control psihologic periodic, ulterior angajării
HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor mentioneaza:
-ART. 6 Angajatorii din orice domeniu de activitate, atât din sectorul public, cât şi din sectorul privat, sunt obligaţi să respecte reglementările în vigoare privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor.
-ART. 17 Fişa de aptitudine care finalizează examenul medical la angajarea în muncă se completează numai de către medicul de medicina muncii, în două exemplare, unul pentru angajator şi celălalt pentru lucrător.
Exclus sa puteti sa va angajati fara sa va confirme un medic de medicina muncii ca sunteti apt pentru activitatea pe care urmeaza sa o desfasurati iar la "stat" nici atat pentru ca aceste posturi se ocupa in general prin concurs unde una din conditii este prezentarea unui certificat medical care sa ateste ca sunteti apt pentru postul pentru care concurati.. Ar fi bine sa verificati fisele (Anexa 1 a HG 355/2006) privind serviciile medicale profilactice detaliate in functiie de expunerea profesionala sa vedeti daca afectiunea dumneavoastra se incadreaza la contraindicatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fisa de aptitudine Daliborka Daliborka Buna ziua fisa de aptitudine poate fi eliberata de medicina muncii si in ziua inceperii aactivitatii angajatului sau trebuie neaparat inainte? (vezi toată discuția)
Medicina muncii si aviz psihologic angajare leus leus La angajarea la o firma privata ,de paza, cine are obligativitatea sa efectueze medicina muncii si controlul psihologic la anjajare? Cine plateste aceste ... (vezi toată discuția)
Angajat cu afecțiune psihică. cum se procedează legal în asemenea cazuri? CristianaGh CristianaGh Buna ziua, am rugamintea de a ma ajuta in urmatoarea situatie, nevand informatii in acest domeniu sau o baza legala. Intrebarile sunt urmatoarele: 1) Din ... (vezi toată discuția)