avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 491 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA la cumparare/vanzare locuinte vechi de catre PFA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA la cumparare/vanzare locuinte vechi de catre PFA

Se da urmatoarea speta:

O PFA neplatitoare de TVA cu obiectele de activitate:
CAEN 6810 - Cumpararea si vanzarea de bunuri imobiliare proprii,
CAEN 6820 - Inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate,

intentioneaza sa efectueze mai multe tranzactii imobiliare in decursul unui an calendaristic de natura cumparare/vanzare apartamente.
Apartamentele sunt doar din categoria "locuinta veche" asa cum reiese din Codul Fiscal, art. 292, lit. f).
Sunt achizitionate strict de la persoane fizice fara TVA.
Nu se efectueaza lucrari de modernizare.

1). Avand in vedere ca imobilele vandute nu sunt locuinte noi sau terenuri construibile, toate vanzarile sunt scutite de TVA?
2). PFA-ul este infiintat de la inceput ca neplatitor de TVA iar dupa prima vanzare se depaseste plafonul de 300 000 lei/an si se efectueaza demersurile necesare pentru a se inregistra ca platitor de TVA. Vanzarile vor fi in continuare scutite de TVA ?
3). Conform Codului Fiscal, o locuinta intra in categoria de locuinta noua din data semnarii procesului verbal de predare-primire pana in data de 31 decembrie a anului urmator semnarii PV.
Avand in vedere ca se achizitioneaza de la persoane fizice care foarte probabil nu au pastrat un proces verbal sau nu au intocmit deloc, cum se poate dovedi in cazul unui control ca intr-adevar aceea locuinta este o locuinta veche ?
Ex. Se finalizeaza constructia unui apartament in anul 2005. Din 2005 pana in prezent apartamentul a avut 2 proprietari iar acum este achizitionat de PFA pentru revanzare.
Nu exista nici un proces verbal de predare-primire, nici de la primul proprietar care a cumparat apartamentul de la dezvoltator nici de la al doilea proprietar care nu a intocmit un PV atunci cand l-a cumparat.
Ar fi suficienta o declaratie din partea proprietarului actual ca apartamentul a fost ocupat si locuit din data de xx.xx.xxx ?
Ar fi suficiente chitantele de la asociatia de proprietari care dovedesc ca s-au achitat cheltuieli de intretinere si au fost declarate X persoane ca locuiesc acolo?
4). Din punct de vedere al taxelor si impozitelor PFA va plati 10% pe: [ pret de vanzare - ( pret achizitie + cheltuieli deductibile ( taxe notar, etc. )) ] si CAS + CASS la finele anului, corect?
5). La achizitie/vanzare sunt alte legi care se iau in considerare? De exemplu am auzit ca ar fi indicat un raport de evaluare la orice vanzare de imobil de catre o persoana juridica.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Mihai1923 , utilizator 17:33, 5 Martie 2024
Bună ziua .
Și pe mine ma interesează acest subiect.
Nu vad nici un răspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare activ firma Lia Gradinariu Lia Gradinariu Sunt asociat unic la un SRL si as dori sa vand un teren care este achizitionat pe firma. Vanzarea este purtatoare de TVA sau e "scutit fara drept de deducere"? ... (vezi toată discuția)
Tva imobiliare garbis garbis sunt persoana fizica impozabila in scopuri de tva care vinde apartamente in mod uzual vanzarea de apartamente la momentul actual nu merge bine dar am niste ... (vezi toată discuția)
Inregistrare persoana fizica in scopuri de tva fasttaff fasttaff Buna ziua, Am urmatoarea situatie: -sunt pf si doresc sa ma inregistrez ca platitor de tva pe tranzactii imobiliare in urma activitatii de achizitie ... (vezi toată discuția)