avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită buna ziua As dori sa semnalez o situatie legata de un ...
Discuție deschisă în Executare silită

buna ziua As dori sa semnalez o situatie legata de un dosar executare ...

buna ziua
As dori sa semnalez o situatie legata de un dosar executare pe numele fratelui meu. Acesta a primit o instiintare de executare silita preluat de un executor de la BCR, valoarea debitului preluat de in 2016 fiind de aproximativ 32.000 lei. Pe perioada iulie 2016-octombrie 2019, firma unde era angajat i a retinut lunar(poprit) sume pana la congruenta totala de 23.000 lei. In octombrie 2019, fratele meu a plecta de la aceasta firma deci contractul de munca s a incheiat. Ulterior in 2020, nu a mai lucrat, era bolnav astfel ca la finele anului 2020 a fost diagnosticat cu cancer neoplasm baza de limba si operat.. a urmat radioterapia si intreaga procedura aferenta acestei cumplite boli. In 2021 pe baza referatelor eliberate de medicul chirurg ORL ist si a depus actele necesare pentru a beneficia de pensie de invaliditate, el avand la acel moment 64 ani. I s a dat aceasta pensie si cand a implinit 65 ani a intrat la pensie limita varsta.
Problema este ca diferenta ramasa de achitat aproximativ 9000 lei a fost preluata ulterior de alt executor judecatoresc care i a trimis o instiintare poprire in ianuarie 2023 in suma de aproximativ 12.000 din care 11.000 debit plus dobanda si 1000 cheltuieli executare silita.
Am luat legatura cu executorul judecatoresc deoarece el fiind operat la gat (cu traheostoma), nu putea vorbi coerent si am stabilit de comun acord si cu fratele meu, ca sa nu i puna poprire pe pensie (limita varsta+handicap) sa semneze un angajament de plata prin care sa depuna lunar 1000 lei in contul executorului astfel ca intr un an sa scape de datorie, Ceea ce s a si intamplat,.. a platit ianuarie si februarie total 2000 lei. Din pacate in luna martie 2023 a decedat. Intrebarea este cum se procedeaza in acest caz.
Fratele nu avea nici un bun pe numele lui (proprietate sau conturi deschise la banci), si statea cu sotia in domiciliul (din builetin), respectiv casa unde locuieste si mama mea dar care mi a facut contract de vanzare cumparare mie (sorei), inainte de casatorie pe numele de fata. mama are drept de uzufruct ca as am convenit deci pana la moartea ei nu pot vinde apartamentul. (contractul fiind facut in 1996 cand traia si tatal meu care a decedat in 2006). Intrebarea este daca eu sau sotia lui (care locuieste inca cu mama) vom avea probleme si se vor pune poprire pe conturile noastre de salarii..
Debitul raman restant de 10.000 lei se prescrie? cum sa procedam? tb sa anuntam executorul judecatoresc de decesul fratelui?

Mentionez ca nu stiu daca a avut garant atunci cand a contractat creditul de nevoi personale in 2007 si nici nu stiu daca a incheiat o asigurare de viata.
Imi cer scuze, pt detalierea mare a situatiei,,astept raspuns de la dvs..
Cu multumiri

Cel mai recent răspuns: Mirela42 , utilizator 11:34, 17 Mai 2023
Executorul judecatoresc poate dispune masura executarii silite strict pe bunurile in evidenta debitorului
Daca executorul judecatoresc constata ca debitorul este insolvabil,incheie proces verbal pe care il ataseaza la dosar si informeaza creditorul
Creditorul poate inceta cererile de executare sau periodic poate depune documente prin care executorul judecatoresc sa staruie sa verifice daca debitorul fie benefiaza de bunuri in evidenta sau drepturi financiare
Am uitat sa va spun ca fratele avea o masina Dacia Solenza, mai veche din 2005 pe numele lui, dar pe care nu a mai putut sa o foloseasca. Din cele transmise de dvs mai sus, sa inteleg ca sotia si baiatul lui nu ar trebui sa faca nici o succesiune (neavand sotul ei/tatal alte bunuri, proprietati sau bani in conturi curente pe numele fratelui meu),, pana cand creditorul inceteaza sa mai depuna cererile de executare la executorul judecatoresc si astfel se incheie PV prin care debitorul este declarat insolvabil.
Să nu înțelegeți greșit că daca executarea se suspendă temporar, veți scăpa definitiv de executarea silită. Creditorul va poate tot urmări daca realizați venituri până ieșiți la pensie.

Nu există un temen stabilit când executorul suspendă executarea și anunță creditorul.
Intrebarea era legata de veniturile sotiei. fratele a decedat.. sotia poate primi poprire pe salariu ? in contul debitului fratelui? daca acesta a decedat? ea nu a girat cu nimic la contractarea creditului si nici nu are vreo mostenire /proprietate pe numele ei, sau a fostului sot... la asta , m am referit...poate nu sunt explicita
Soția nu va fi obligată să plătească creanța soțului decedat.
Dacă la credit n-are calitatea de co-împrumutat sau girant, nu va fi executată silit.

Alte discuții în legătură

Executare silita florinirolf florinirolf buna seara sunt nou aici si nu pre stiu cum merge treaba fratele meu a facut un credit in 2007 in franci elvetieni a plecat in strainatate si a venit anul ... (vezi toată discuția)
Executare silita nagybela nagybela Buna ziua, Cand se termina o executare silita daca persoana sau firma nu are nimic pe numele lui cu stima, (vezi toată discuția)
Somatie, ce se poate executa ? ale2012 ale2012 buna seara!am primit o somatie in care scrie ca in baza art.387 C.proc civ prin care va punem in vedere ca in termen de o zi de la primirea sau lasarea ... (vezi toată discuția)