Am urmatoarea problema. M-am angajat la o firma din 1 iulie 2009, si acum sunt insarcinata, ar trebui sa nasc pe 4 iulie 2010, sunt cam la limita.
Intrebarea mea este pot sau nu pot beneficia de indemnizatia de crestere copil daca nasc un pic mai devrem de a face un an la firma la care m-am angajat.
Eu in martie 2009 am terminat concediul pt primul copil si am o pauza de 2 luni pe cartea de munca, as putea plati cumva la stat cele 2 luni in care nu am lucrat pentru a avea o continuitatea pe cartea de munca.
Va rog sa imi dati un raspuns pentru ca la firma unde lucrez s-a pus problema ca daca nu fac un an la ei nu voi putea primi indemnizatia de crestere copil.
Ati putea fi la limita, insa solutia o gasiti in lege.
Adica:
OUG nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului:
Art. 1 (1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei
NORME METODOLOGICE din 9 august 2006de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului
ART. 4
(1) Concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, prevazute de ordonanta de urgenta, se acorda persoanelor indreptatite, daca acestea au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal, timp de 12 luni in ultimul an anterior datei nasterii copilului sau, dupa caz, de la data la care s-a realizat incredintarea in vederea adoptiei, s-a aprobat adoptia ori s-a instituit plasamentul sau tutela.
(2) De drepturile prevazute la alin. (1) beneficiaza si persoanele care realizeaza venituri supuse impozitului pe venit, dar care, potrivit legii, sunt scutite de plata acestora. (3) In calculul celor 12 luni prevazute la alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 1 alin. (2) din ordonanta de urgenta, considerate, in intelesul ordonantei de urgenta, luna intreaga.:dance3: (4) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la alin. (7). :dance4: (5) Prin exceptie, se accepta ca o singura data fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (4) :dance:
Sa duceti aceste legi la angajator, si mai ales la prestatii sociale, daca veti avea probleme din cauza catorva zile (nu cred ca veti avea).
__________
In privinta continuitatii la cartea de munca, depinde.
Pentru ce va doriti aceasta continuitate? (pensie? crestere copil? altceva?)
Pentru crestere copil, nu prea aveti cum, si nici de ce sa incercati.
Potrivit ordinului MMFPS nr. 68/2009, in situatia in care nasterea se produce inainte de termen, la stabilirea indemnizatiei pentru cresterea copilului, in cuantum de 85%, perioada pentru determinarea bazei de calcul a indemnizatiei se diminueaza corespunzator cu perioada cuprinsa intre data nasterii si data prezumtiva a nasterii.
Prin urmare beneficiati, daca nasteti mai devreme.
Baza de calcul se va determina ca suma totala a veniturilor realizate in aceasta perioada impartita la numarul de luni rezultate.
Conform normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, data prezumata a nasterii trebuie certificata de medicul de specialitate
nu aveti ce plati din mana...s-au dus vremurile alea...:D
Din Norma de aplicare a OUG 148/2005:
Art.4 (8) In situatia in care nasterea se produce inainte de termen, perioada prevazuta la alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.
buna ziua.am si eu o intrebare...Lucrez cu jumatate de norma(cartea de munca tot cu jumatate de norma).Beneficiez de indemnizatie daca am 1 an si o luna lucrate?Ma ingrijoreaza cartea de munca pt ca e platita la jumatate de norma.rog raspuns cat se poate de repede.Va multumesc
1. OUG 148/2005 spune doar ca trebuie ca in 12 luni premergatoare nasterii sa aveti venituri profesionale supuse impozitului pe venit.
2. Nu spune ca trebuie sa aveti CIM de 8 ore.
3. Deci, veti primi indemnizatie pentru CCC pana la 2 ani.