avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... prescriptie drept la actiune in constatarea nulitatii ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

prescriptie drept la actiune in constatarea nulitatii absolute a contractului de intretinere.

Care este termenul de prescriptie a dreptului de a solicita instantei sa constate nulitatea absoluta a unui contract de intretinere autentificat la notar? Precizez ca prin contract, in schimbul intretinerii, s-au instrainat bunuri imobile (teren si constructii).Cu multumiri.
Cel mai recent răspuns: dandanaua , utilizator 13:29, 27 Ianuarie 2010
Nulitatea absoluta este imprescriptibila, doar cea relativa este prescriptibila
zic ca termenul special prevazut in legea 7/1996, si anume de trei ani.
contractul este intabulat in CF?
Nu este intabulat.Si prin el s-au instrainat bunuri imobile care nu-i apartin intretinutei, adica nu le avea nici in proprietate, nici in posesie, iar cel ce doreste sa invoce nulitatea este proprietarul imobilului si nu a stiut de existenta contractului decât peste vreo 3 ani (2006). Si a mai formulat o data o actiune, dar s-a suspendat cauza pe lipsa nejustificata, apoi s-a perimat.
prevederea respectiva se referea la actele inscrise in Cf.
in cazul asta e imprescriptibila
Actiunea in constarea si pronuntarea nulitatii absoluta poate fi ceruta de orice persoana care justifica un interes , fara conditonare in ceea ce priveste timpul
(poate fi adusa in discutie chiar de catre instanta de judecata , din oficiu )

N-are nicio relevanta inscrierea in cartea funciara.
Care e motivul de nulitate pe care l-ati invoca ?

Alte discuții în legătură

Rectificare cadastru si act de proprietate cyan cyan 1. In cazul rectificarii unei schite cadastrale cauzata de pozarea in oglinda a apartamentului se refac masuratorile sau se modifica doar schita cadastrala ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager Greeneyes01 Greeneyes01 Buna, Am cumparat la licitatie nuda proprietate al unui apartament in anul 2012. In 2003 a fost vandut si intabulat cu un contract de mana. Nu exista ... (vezi toată discuția)
Se poate dispune radierea dreptului de proprietate inscris in cartea funciara pe baza unui act valabil? kinga10 kinga10 Instanta de judecata a dispus radierea dreptului de proprietate din cartea funciara inscrisa pe baza unui contract de vanzare cumparare. Aceasi instanta a ... (vezi toată discuția)