Instanta de judecata a dispus radierea dreptului de proprietate din cartea funciara inscrisa pe baza unui contract de vanzare cumparare. Aceasi instanta a respins capatul de cerere referitor la constatarea nulitatii absolute a actului in baza caruia s-a facut inscrierea.
In acest caz daca contractul de vanzare este valabil si pe cale de consecinta inscrierea s-a facut pe baza unui act valabil se poate sa se dispuna radierea dreptului de proprietate din cartea funciara fara anularea actului ?
Actul pe baza căruia s-a efectuat intabularea este contractul de vc. Deoarece a fost respinsă anularea contractului, acesta rămănând valabil, instanța .
Cine a solicitat constatarea nulității contractului?
" respinge capatul de cerere privind constatarea nulitatii absolute a contractului de vanzare cumparare din 2012"
" dispune radierea dreptului de proprietate a paratului inscris in cartea funciara pe baza contractului de vanzare cumprare din 2012"
" Actiunea in rectificare intemeiata pe dispozitiile art. 908 alin. 1 pct. 1 si 2 se va putea indrepta si impotriva tertelor persoane care si-au inscris vreun drept real, dobandit cu buna credinta si printr-un act juridic cu titlu oneros intemeiandu-se pe cuprinsul cartii funciare...... titlul subdobanditorului cu titlu oneros si de buna credinta se consolideaza dupa trecerea unui termen de trei ani de la data inregistrarii actiunii si astfel chiar dreptul subdobanditorilor cu buna credinta nu s-a consolidat".
In principiu s-a retinut ca cel care a cumparat prin vanzare cumparare si si-a inscris dreptul in CF a fost de buna credinta DAR dreptul sau nu s-a consolidat pentru ca nu au trecut 3 ani de la data inscrierii dreptului in Cartea Funciara. Exista asa ceva, adica ca dreptul sa se consolideze ?