Buna ziua, la data de 30 noiembrie 2006 am chemat in judecata pe numitul x, pentru constatarea nulitatii partiale a titlului de proprietate pentru o suprafata de teren.In 2007 numitul x , desi in judecata ,instraineaza terenul generator al litigiului prin contract de vanzare-cumparare autentificat unei persoane y.In noiembrie 2008 am obtinut o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, favorabila, titlul de proprietate al numitului x fiind anulat, si instanta obilgand comisiile locala si judeteana sa ma puna in posesie.Acestea refuza punerea in posesie, motivand ca pe terenul respectiv este proprietar persoana y care a cumparat terenul de la persoana x, in timpu judecati.Ce pot face?
Daca procesul nu a fost notat in cartea funciara, tertul dobanditor beneficiaza de prezumtia bunei-credinte. Daca, insa aveti dovezi ca acest tert dobanditor a cunoscut faptul ca terenul era in litigiu, atunci puteti dovedi ca a fost de rea-credinta si puteti - pe calea unei actiuni in constatarea nulitatii (partiale, dupa caz) absolute a acelui contract, ca act subsecvent al contractului de vanzare a carui nulitate partiala a fost stabilita printr-o hotarare judecatoreasca irevocabila, sa obtineti anularea acelui act pentru ca terenul sa reintre in patrimoniul vanzatorului de rea-credinta, situatie in care numai atunci hotararea pe care o aveti in prezent poate fi pusa in executare. Aceasta nu poate fi pusa in executare pana atunci, atata timp cat terenul a intrat in circuitul civil iar dreptul de proprietate al tertului dobanditor nu a fost anulat printr-o hotarare judecatoreasca. ;)
Cu ocazia modificării şi completării Legii nr. 169/1997 prin Legea nr. 247/2005 Titlul V, s-a introdus alineatul (2^4) al articolului III, care are următorul conţinut: “În cazul unor înstrăinări succesive ale terenurilor, cel care a vândut terenul pe baza titlului constatat nul este obligat să remită preţul actualizat fostului proprietar rămas fără teren".
Deci... dacă terenul la care se referă titlul nul a făcut obiectul unor înstrăinări succesive, această constatare a nulităţii nu afectează pe dobânditorii succesivi; altfel spus, sunt menţinute înstrăinările repetate săvârşite pe baza titlului nul, dreptul de proprietate asupra imobilului rămânând irevocabil în patrimoniul ultimului subdobânditor. (în ipoteza unor subdobânditori de bună credință)
Problema e mai controversata atunci când trebuie definit înțelesul "înstrăinărilor succesive".
Unele instante consideră că o singură înstrăinare nu îndeplinește condiția înstrăinărilor succesive , probabil pe raționamentul că lucrurile se mai pot repara dacă avem un singur vânzător și un singur cumpărator. Și terminologic... succesiv presupune cel puțin două acțiuni.
Altele consideră că și o singură întrăinare este suficientă. (corect, în opinia mea...)
Cu un avocat bun, ar trebui să demnonstrați că nu există înstrăinări succesive asa cum cere legea, iar subdobânditorul direct cu toată buna lui credință ar trebui să suporte efectele nulității titlului de proprietate, urmând ca aceasta să se lămuresacă (a se citi acțiune în regres) cu vânzătorul.
Vanzare-cumparare
NicoleL
parintii mei au vandut proprietatea doar pe baza titlului de propr.Acesta a fost anulat intre timp fiindca nu corespundea realitatii din teren.Mai este ... (vezi toată discuția)