avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 266 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Comunicare decizie concediere disciplinara via e-mail. ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Comunicare decizie concediere disciplinara via e-mail. Corect sau gresit? Codul Muncii spune altceva...

Am fost concediat disciplinar cu art. 61 lit. a) din Codul Muncii - abateri repetate. Decizia nu mi-a fost adusa la cunostinta prin cele doua metode prevazute de art. 252 din Codul Muncii, adica predare personala cu semnatura de primire, ori prin scrisoare recomandata la adresa de domiciliu.

Decizia mi-a fost transmisa scanat, pe mail-ul de serviciu (nu personal), in ultima zi a contractului de munca, cu solicitarea angajatorului de a o semna si retransmite, tot scanat, via e-mail, lucru pe care nu l-am facut.

A fost respectat Codul Muncii in acest caz? Decizia de concediere a fost contestata, evident, in instanta, in totalitatea ei. Poate cantari acest aspect in fata instantei?

Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 19 Mai 2023
dexro, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:21, 20 Mai 2023
ÎCCJ – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept a considerat că se impune admiterea sesizării, pronunţând următoarea soluţie:

„Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel Iaşi – Secţia litigii de muncă şi asigurări sociale în Dosarul nr. 6.975/99/2014 privind pronunţarea unei hotărâri prealabile şi, în consecinţă, stabileşte că:

În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 77 din Codul muncii, cu referire la dispoziţiile art. 278 alin. (1) din Codul muncii şi la dispoziţiile art. 1.326 din Codul civil, decizia de concediere individuală emisă potrivit dispoziţiilor art. 76 din Codul muncii se poate comunica prin poşta electronică, aceasta reprezentând o modalitate de comunicare aptă din punct de vedere procesual să declanşeze curgerea termenului de contestare jurisdicţională a deciziei, potrivit dispoziţiilor art. 211 lit. a) din Legea nr. 62/2011 raportat la dispoziţiile art. 216 din acelaşi act normativ, cu referire la dispoziţiile art. 184 alin. (1) din Codul de procedură civilă, în condiţiile în care salariatul a comunicat angajatorului aceste date de contact şi există o uzanţă a acestei forme de comunicare între părţi.

Decizia astfel comunicată prin poşta electronică, în format PDF accesibil electronic, trebuie să respecte doar cerinţele formale impuse de dispoziţiile art. 76 din Codul muncii, nu şi pe cele impuse de Legea nr. 455/2001, referitor la înscrisul în formă electronică”.
(Decizia nr. 34/2016 privind examinarea sesizării formulate de Curtea de Apel Iaşi – Secţia litigii de muncă şi asigurări sociale în Dosarul nr. 6.975/99/2014, în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile.)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizia iccj nr. 34/ 31.05.2016 comunicare decizie de concediere prin posta electronica POPA GHEORGHE POPA GHEORGHE Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept a considerat că se impune admiterea sesizării, pronunţând următoarea soluţie: „Admite sesizarea ... (vezi toată discuția)
Incetare cim disciplinar rrramor rrramor Pot inceta un contract de munca ca sanctiune disciplinara la data la care eu doresc? Mentionez ca am desfasurat cercetarea disciplinara, ca salariatul ... (vezi toată discuția)
Adresa de concediere Marinelapru Marinelapru Bună seara, ce se poate întâmpla dacă nu vreau sa semnez adresa de concediere emisa de angajator? Menționez ca încă sunt in stimulent de insertie pana ... (vezi toată discuția)