avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reziliere Unilaterala Contract Inchiriere - proprietar ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reziliere Unilaterala Contract Inchiriere - proprietar abuziv

Buna ziua. Am o intrebare privind un contract de inchiriere pe o durata de un an, efectuat in luna septembrie a anului trecut. La Rezilierea contractului este mentionat astfel: In cazul in care locatarii solicita rezilierea unilaterala a contractului mai repede de 6 luni, vor avea obligatia sa achite 50% din valoarea chiriei pana la expirarea perioadei contractuale si pierd garantia. Dupa expirarea termenului de 6 luni, contractul poate fi reziliat unilateral de catre locatori doar cu un preaviz (anuntarea in scris a locatorului) de minim 2 luni sub sanctiunea pierderii garantiei. In luna Martie(03) am trimis respectivul preaviz, implinindu-se cele 6 luni mentionate ca termen minim, cu efect in luna Mai(05), respectand astfel si termenul de 2 luni al preavizului. Proprietarul acum spune ca el nu a fost de acord (nu a semnat nimic) cu aceasta reziliere unilaterala. Este legal raspunsul acestuia sau se pot considera deja clauze abuzive?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu teebuie sa semneze nimic ca de aia ii zice denuntare unilaterala.
Daca nu va da banii, va trebui sa il dati in judecata.
Multumesc pentru raspuns, nu se stipuleaza nici o suma in contract. Sunt doar amenintarile proprietarului ca ne vom vedea in instanta, intrucat acesta cere continuarea contractului desi eu nu mai folosesc bunul respectiv (imobilul) de 4 luni deja, dar acesta a insistat sa procedam conform contractului. Acum pare ca s-a razgandit si spune ca nu este de acord sa "parasesc" imobilul si voiam sa fiu sigur ca am facut totul corect dpdv legal in cazul in care se va ajunge la judecata din partea dansului. Din ce am vazut in cadrul legislativ, pentru o reziliere unilaterala acesta trebuia sa fie de acord, iar denuntul unilateral are ca si procedeu fix ce am facut, asteptarea termenului si inaintarea unui preaviz. Se poate ca acesta sa insiste in instanta pe ideea de reziliere cu acord comun intrucat articolul din contract este foarte interpretabil ?
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca motivele dv ca si locatar sunt intemeiate aveti castig de cauza inclusiv in instanta de judecata
Este vorba despre reziliere unilaterala respectiv contractual partile au inteles ,si-au asumat riscul ca in cazuri speciale sa solicite si sa notifice rezilierea unilaterala

Noul cod civil
Art. 1276

Denunţarea unilaterală

(1) Dacă dreptul de a denunţa contractul este recunoscut uneia dintre părţi, acesta poate fi exercitat atât timp cât executarea contractului nu a început.

(2) În contractele cu executare succesivă sau continuă, acest drept poate fi exercitat cu respectarea unui termen rezonabil de preaviz, chiar şi după începerea executării contractului, însă denunţarea nu produce efecte în privinţa prestaţiilor executate sau care se află în curs de executare.

(3) Dacă s-a stipulat o prestaţie în schimbul denunţării, aceasta produce efecte numai atunci când prestaţia este executată.

(4) Dispoziţiile prezentului articol se aplică în lipsă de convenţie contrară.


Detalii: [ link extern ]
nu se stipuleaza nici o suma in contract.

Vorbeam de garantie, nu asta vreti inapoi sau ce vreti?
Nu dorim garantia, proprietarul nu a ridicat de la posta notificarea de preaviz, desi mi-a fost confirmat de oficiul postal ca acesta a fost sunat, i-a fost lasat mesaj si coletul i-a fost dus de 2 ori la usa, trimitand in prealabil notificarea respectiva si pe WhatsApp, ce ma face sa cred ca a refuzat sa il preia tocmai din acest motiv. Acum cand l-am notificat ca vreau sa stabilim o data pentru a ii preda cheile si a-mi respecta indatoririle fata de facturile apartamentului, acesta sustine ca el nu este de acord cu rezilierea contractului iar cel mai probabil in instanta daca se va ajunge va mentiona ca nu a primit respectivul preaviz. Preavizul mi-a fost retrimis mie de la posta, impreuna cu toate stampilele precum ca a fost prin oficiul postal si datile de prezentare fata de proprietar si A.R.
Nu am pretentia la nimic material, nu am nici un fel de creante decat incheierea respectivului contract. In urma unei vizite la avocat azi, mi s-a spus ca este la latitudinea curtii daca considera coletul si A.R.-ul ca dovada ca eu i-am trimis preavizul, si s-ar putea sa pierd cazul pe baza interpretabilitatii. De asemenea, in contract este stipulata doar partea de reziliere, nu si denuntare, in curte se va putea considera codul civil completare a respectivului contract privind denuntarea?
Voiam sa stiu ce parere aveti despre asta, sa inaintez cu incredere si sa astept sa fiu dat in judecata, sau sa continui sa platesc respectivul contract pentru a ma scapa de orice fel de griji?
Ultima modificare: Miercuri, 24 Mai 2023
Cosmin_Andrei, utilizator

Alte discuții în legătură

Plata chiriei specificate in contract, mai mica decat cea reala geoeric geoeric Am incheiat un contract de inchiriere cu proprietarul unui spatiu comercial pe o per de 2 ani si suma de 500 lei, dar in realitate ii dau 2000 lei. De luna ... (vezi toată discuția)
Evacuare chiriasi cu contract simib101 simib101 Buna ziua, as avea nevoie de ajutor. Sunt chirias si imi platesc in fiecare luna toate cheltuielile inclusiv banii pe chirie. Acum cateva zile proprietara a ... (vezi toată discuția)
Garantie pierduta AnaMaria209 AnaMaria209 Buna ziua am o mare problema si nu stiu ce este de facut Am inchiriat in urma cu 5 luni un apartament contractul a fost incheiat pe loc cu pixul de mana in ... (vezi toată discuția)