avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 879 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum pot sa dau afara un chirias rau platnic ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum pot sa dau afara un chirias rau platnic ?

Am inchiriat un apartament, si am facut contractul de inchiriere doar cu sotia lui. (asa s-a intimplat) Contractul s-a incheiat de ceva luni bune. Este suficient sa vina sotia( cea cu care am semnat contractul) sa imi predea apartamentul ? IN casa vrea sa ramina sotul care nu are loc de munca si nici din ce plati intretinerea.
Cel mai recent răspuns: ContSters257959 , utilizator 12:14, 28 Iulie 2012

Buna ziua,

1. in casa (adica in bunul inchiriat) poate sa stee, sa ramina, sa locuiasca orice persoana care are permisiunea locatarului, doar daca limitarea acestui fapt nu este stipulata in contract.
Dreptul de a subcontracta si de a ceda contractul Art. 1.805
Locatarul poate sa incheie o sublocatiune, totala sau partiala, ori chiar sa cedeze locatiunea, in tot sau in parte, unei alte persoane, daca aceasta facultate nu i-a fost interzisa in mod expres. Cu toate acestea, daca bunul este mobil, sublocatiunea ori cesiunea nu este permisa decat cu acordul scris al locatorului.

2. daca contractul a fost incheat cu sotia atunci cu sotia si veti inchea toate procedurile de rigoare incheerii contractului de locatiune.
§3. Obligatiile locatarului
a) sa ia in primire bunul dat in locatiune;
b) sa plateasca chiria in cuantumul si la termenul stabilite prin contract;
c) sa foloseasca bunul cu prudenta si diligenta;
d) sa restituie bunul la incetarea, din orice cauza, a contractului de locatiune.

Restituirea bunului Art. 1.821
(1) La incetarea locatiunii, locatarul este obligat sa restituie bunul luat in locatiune in starea in care l-a primit, in afara de ceea ce a pierit sau s-a deteriorat din cauza vechimii.
(2) Pana la proba contrara, locatarul este prezumat ca a primit bunul in stare corespunzatoare de intrebuintare potrivit destinatiei stabilite.
(3) Restituirea bunurilor mobile luate in locatiune se face in locul in care au fost predate.

3. In cazul cind nu puteti da de persoana cu care ati incheat contractul de locatiune (loacator) acum va ramine s-o notificati despre faptul denuntarii contractului de locatiune prin expedierea la domiciliului ei

Inchirierea facuta fara determinarea duratei Art. 1.824
(1) Atunci cand contractul de inchiriere s-a incheiat fara determinarea duratei si nu s-a convenit altfel, chiriasul poate denunta contractul prin notificare, cu respectarea unui termen de preaviz care nu poate fi mai mic decat sfertul intervalului de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei.
(2) In cazul prevazut la alin. (1), locatorul poate denunta contractul prin notificare, cu respectarea unui termen de preaviz care nu poate fi mai mic de:
a) 60 de zile, daca intervalul de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei este de o luna sau mai mare;
b) 15 zile, daca intervalul de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei este mai mic de o luna.

Denuntarea inchirierii incheiate pe durata determinata Art. 1.825
(1) Daca inchirierea este pe durata determinata, locatarul poate denunta unilateral contractul prin notificare, cu respectarea unui termen de preaviz de cel putin 60 de zile. Orice clauza contrara este considerata nescrisa.
(2) In cazul in care inchirierea este pe durata determinata, iar in contract s-a prevazut ca locatorul poate denunta unilateral contractul in vederea satisfacerii nevoilor locative proprii sau ale familiei sale, acestei denuntari i se aplica termenul de preaviz prevazut la art. 1.824 alin. (2).

iar cu locatarul nedorit se va ocupa echipajul de politi care va sosi la fata locului (in urma sesizarii dvstre) si-l va "evacua" fortat.

SAU

sa-l acceptati pe sotul ei ca sublocatar incheind cu el un acord:

Efectele sublocatiunii. Actiuni impotriva sublocatarului Art. 1.807
(1) In caz de neplata a chiriei cuvenite in temeiul locatiunii, locatorul il poate urmari pe sublocatar pana la concurenta chiriei pe care acesta din urma o datoreaza locatarului principal. Plata anticipata a chiriei catre locatarul principal nu poate fi opusa locatorului.
(2) Locatorul isi pastreaza dreptul prevazut la alin. (1) atunci cand creanta avand ca obiect chiria datorata in temeiul sublocatiunii a fost cedata.
(3) Locatorul poate, de asemenea, sa se indrepte direct impotriva sublocatarului pentru a-l constrange la executarea celorlalte obligatii asumate prin contractul de sublocatiune.

Succese
din ce Lege sa iau art.1824 ?
Cod civil
Cind am spus ca, contractul este "incheiat" m-am exprimat gresit. Am vrut sa spun ca a expirat, si nu am facut un nou contract.
In cazul cind termenul contractului a expirat, insa serviciile continua sa fie prestate, atunci contractul se conidera incheat tacit pe o perioada nedeterminata ..... de regula pina la momentul notificarii.

Succese

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Denuntare unilaterala a contractului de locatiune incheiat pe durata determinata ancacornelia ancacornelia buna ziua, am incheiat un contract de locatiune pana in oct 2019 cu urm prevederi la capitolul Incetarea Contractului: - prin denuntare unilaterala al ... (vezi toată discuția)
Dreptul locatorului de a denunta unilateral AlinaBi AlinaBi Are locatorul dreptul de a denunta contractul de locatiune pe perioada determinata (1 an) in vederea vanzarii imobilului? Trebuie inclusa o clauza in acest ... (vezi toată discuția)
Clauze contract inchiriere spatiu comecial er0s22 er0s22 Buna ziua Pentru ca m-am lovit e problema asta in trecut cu un spatiu al carui proprietar s-a schimbat fiind executat de ANAF iar noul proprietar mi-a marit ... (vezi toată discuția)