avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 217 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Clauze contract inchiriere spatiu comecial
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Clauze contract inchiriere spatiu comecial

Buna ziua

Pentru ca m-am lovit e problema asta in trecut cu un spatiu al carui proprietar s-a schimbat fiind executat de ANAF iar noul proprietar mi-a marit chiria de 5 ori fiind nevoit sa plec, as vrea sa stiu ce anume trebuie sa includ in contractul de inchiriere astfel incat sa fiu protejat de situatii de genul (schimbari de proprietar, neachitare de taxe sau facturi din partea proprietarului, mariri a chiriei cu sume considerabile, etc.)?

Sunt in situatia de a inchiria un nou spatiu si nu vreau sa am probleme.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: MihaiPetru , utilizator 12:32, 17 Aprilie 2014
Buna ziua!
Regula de baza ar fi sa asigurati opozabilitatea dreptului dumneavoastra fata de un tert dobanditor, indiferent de modalitatea instrainarii imobilului.
Conform art 1.811: "Dacă bunul dat în locaţiune este înstrăinat, dreptul locatarului este opozabil dobânditorului, după cum urmează:
a)în cazul imobilelor înscrise în cartea funciară, dacă locaţiunea a fost notată în cartea funciară;
b)în cazul imobilelor neînscrise în cartea funciară, dacă data certă a locaţiunii este anterioară datei certe a înstrăinării;"

Ca o diligenta suplimentara, puteti mentiona in contract o clauza de genul acesteia:"In cazul in care Locatorul instraineaza proprietatea spatiului inchiriat in interiorul termenului de valabilitate al prezentului contract, se obliga sa includa in actul de instrainare obligatia noului proprietar de a prelua prezentul contract, subrogandu-se in drepturile si obligatiile ce revin Locatorului"

Cu privire la majorarea chiriei, noul dobanditor nu poate impune modificarea chiriei inainte de ajungerea la termen (exceptie, bineinteles, in cazul in care contractul prevede expres o anumita procedura de renegociere periodica a pretului).
Daca noul proprietar solicita neintemeiat o majorare a chiriei pe care nu o agreati, puteti refuza, caz in care proprietarul fie asteapta incetarea contractului, fie poate denunta contractul (in termenul reglementat in contract sau, in lipsa acestuia, conform art 1.825 "Art. 1825: Denunţarea închirierii încheiate pe durată determinată
(1)Dacă închirierea este pe durată determinată, locatarul poate denunţa unilateral contractul prin notificare, cu respectarea unui termen de preaviz de cel puţin 60 de zile. Orice clauză contrară este considerată nescrisă.
(2)În cazul în care închirierea este pe durată determinată, iar în contract s-a prevăzut că locatorul poate denunţa unilateral contractul în vederea satisfacerii nevoilor locative proprii sau ale familiei sale, acestei denunţări i se aplică termenul de preaviz prevăzut la art. 1.824 alin. (2).")


Spor si voie buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de inchiriere asupra unei proprietati imobiliare Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Se poate afla daca asupra unui imobil exista un contract de inchiriere... si cam unde se poate verifica acest lucru? In extrasul de carte funciara ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, am închiriat o garsoniera pe data de 15 septembrie ... Andande Andande Bună ziua, Am închiriat o garsoniera pe data de 15 septembrie pe termen de 1 an prin agenție. Azi ma sunat agentul sa îmi spună ca proprietarul vrea sa ... (vezi toată discuția)
Clauze contract de inchiriere adele2012 adele2012 Buna seara! Ma confrunt cu urmatoarea problema. Detin un imobil pe care l-am inchiriat cu suma de 400 euro, echivalentul in lei. Chiriasul insa a tinut ... (vezi toată discuția)