avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 717 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Clauze contract de inchiriere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Clauze contract de inchiriere

Buna seara! Ma confrunt cu urmatoarea problema. Detin un imobil pe care l-am inchiriat cu suma de 400 euro, echivalentul in lei. Chiriasul insa a tinut neaparat sa semnam contractul pe 5 ani, iar in contractul de inchiriere, la clauza de reziliere, nu scrie nimic despre denuntarea unilaterala, cu preaviz. Cu alte cuvinte, in contractul respectiv nu scrie ca eu, ca proprietar, am dreptul sa cer rezilierea contractului, decat in cazul in care chiriasul nu isi indeplineste obligatiile (nu plateste chirie).
Acum, problema mea e urmatoarea. Nu am deloc intentia de a da chiriasii afara, dar totusi, in caz ca se intampla ceva si ma hotarasc sa vand imobilul (sansa e de 1%, dar totusi...), eu cum pot evacua chiriasii? Asta pe de o parte.
Pe de alta parte, suma a fost trecuta in lei (1800 lei, echivalentul actual a 400 euro). Dar, in caz ca euro creste foarte mult, din nou, cum pot creste chiria la un nivel echivalent, de vreme ce contractul a fost semnat pe 5 ani, cu suma de 1800 RONI?
Nu am inregistrat contractul inca la administratia financiara, urmeaza sa fac acest lucru saptamana viitoare. Doresc sa stiu insa daca, in caz de nevoie absoluta, pot evacua chiriasii.
Am vorbit cu ei in vederea semnarii unui act aditional, insa nu au fost de acord. Mai mult decat atat, au spus ca ei au platit deja comisionul agentiei imobiliare, chiria pe prima luna si garantia, si ca nu e corect din partea mea sa vin acum cu alte pretentii.
Repet: eu nu doresc decat ca chiria sa ramana la nivelul actual, in euro, si ca in caz ca intr-adevar sunt nevoita sa vand imobilul, sa pot face acest lucru fara a ma tari prin tribunale. Ce pot face in acest sens?
Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: adele2012 , utilizator 22:30, 21 Noiembrie 2012
Nu puteţi face nimic. Nici să măriţi chiria, nici să evacuaţi chiriaşii.

În schimb, puteţi vinde. Cu chiriaşi cu tot, noul proprietar fiind obligat să respecte contractul în condiţiile reglementate de codul civil:

Opozabilitatea contractului de locațiune față de dobânditor

Art. 1.811. - Dacă bunul dat în locațiune este înstrăinat, dreptul locatarului este opozabil dobânditorului, după cum urmează:
a) în cazul imobilelor înscrise în cartea funciară, dacă locațiunea a fost notată în cartea funciară;
b) în cazul imobilelor neînscrise în cartea funciară, dacă data certă a locațiunii este anterioară datei certe a înstrăinării;

Va multumesc pentru raspuns.
Nu inteleg prea multe din termenii juridici. Ce inseamna asta, ca daca vand noul proprietar e obligat sa pastreze chiriasii? Sau el ii poate da afara?
Culmea e ca par seriosi si nu am nicio intentie sa ii dau afara, dar pur si simplu gandul ca nu pot face nimic timp de 5 ani e destul de stresant.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Locatiune Roxana alina  Stancu  Roxana alina Stancu Buna ziua. Dobanditorul unui imobil inchiriat chiar nu are nici o posibilitate de a rezilia locatiunea anterior implinirii termenului?? Contr ii este opozabil ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere asupra unei proprietati imobiliare Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Se poate afla daca asupra unui imobil exista un contract de inchiriere... si cam unde se poate verifica acest lucru? In extrasul de carte funciara ... (vezi toată discuția)
Ca proprietar cum scap de chiriasii fostilor proprietari? sebala sebala am achizitionat o casa si nu pot beneficia de dreptul meu de proprietar deoarece chiriasii fostilor proprietari nu vor sa paraseasca casa desi au fost ... (vezi toată discuția)