avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 303 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Locatiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Locatiune

Buna ziua. Dobanditorul unui imobil inchiriat chiar nu are nici o posibilitate de a rezilia locatiunea anterior implinirii termenului?? Contr ii este opozabil fiind inregistrat la adm . Dar chiria o poate majora? Iar fostul proprietar Pt a nu Mai plati impozit Pt chiria incasata cd contr ce tb sa pz la adm ? Doar actul de v-c ? Cf lg locatiunea ii este opozabila noului dobanditor deci nu tb facut un nou contract de inchiriere
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 20:00, 16 Octombrie 2012
dobanditorul unui imobil inchiriat are posibilitatea de a rezilia locatiunea doar in masura in care chiriasul nu isi indeplineste obligatiile contractuale. Majorarea chiriei este posibila doar daca acest lucru este permis de prevederile contractului de locatiune. Fostul proprietar trebuie sa duca contractul de vanzare-cumparare la administratia financiara. La fel si noul proprietar pentru a fi inregistrat cu noile venituri si a plati taxele aferente.
Multumesc/ in situatia urmatoare: se face un contract de locatiune intre x si y la agentie Imob, fara a se inregistra la adm f . / locatorul primeste chiria in avans si dupa 2 luni vinde imobilul inchiriat. Noul dobanditor il Mai lasa pe chirias cateva luni apoi il notifica in vederea rezilierii contr , unilaterale . Ulterior primirii notificarii chiriasul il ameninta pe x fostul proprietar sa inregistreze contr la adm f. X inregistreaza contr. / deci contr s-a inregistrat si a primit astfel data certa dupa ce z a trimis notificare de reziliere chiriasului. In acest caz nu se poate cere evacuarea chiriasului , intrucat la data cumpararii Imob si respectiv la data trimitetii notificarii contr de inchiriere nu era inregistrat ??
conform art 1811 atunci cand locatorul vinde bunul inchiriat, cumparatorul este dator sa respecte locatiunea incheiata anterior, dupa cum urmeaza:
-in cazul imobilelor inscrise in cartea funciara, daca locatiunea a fost notata in cartea funciara
-in cazul imobilelor neinscrise in cartea funciara daca data certa a locatiunii este anterioara datei certe a instrainarii
-in cazul imobilelor supuse unor formalitati de publicitate, daca locatarul a indeplinit aceste formalitati.

Imobilul este o hala si figureaza in CF . Locatiunea nu este inscrisa in CF deci pot invoca Pt evacuare art 1811 lit a ). Cred ca pot invoca si art 1818 imposibilitatea folosirii bunului de catre dobanditor , cauzata lipsei spatiului . Corect? Pareri?
Nici un coleg nu-mi poate da o sugestie??

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauze contract de inchiriere adele2012 adele2012 Buna seara! Ma confrunt cu urmatoarea problema. Detin un imobil pe care l-am inchiriat cu suma de 400 euro, echivalentul in lei. Chiriasul insa a tinut ... (vezi toată discuția)
Ma poate evacua noul proprietar? adriana124 adriana124 Buna seara am un contract de inchiriere prin circa financiara pe 6 ani dar neinscris la cadastru,Intre timp dupa un an fostul propietar a vandut garsoniera ... (vezi toată discuția)
Achizitie spatiu comercial cu contract inchiriere ContSters268673 ContSters268673 Buna ziua, Doresc sa achizitionez un spatiu comercial care este inchiriat unei societati comerciale, contract de inchiriere din 2005, neinscris in cartea ... (vezi toată discuția)