avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ma poate evacua noul proprietar?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ma poate evacua noul proprietar?

Buna seara am un contract de inchiriere prin circa financiara pe 6 ani dar neinscris la cadastru,Intre timp dupa un an fostul propietar a vandut garsoniera fara sa ma anunte si m-am trezit cu noul propietar al garsonierei la usa.Spuneti-mi ma poate da afara noul propietar sau ce se poate intampla ?Poate continua contractul de 6 ANI?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:21, 15 Aprilie 2014
Nu va poate da afara noul proprietar (sau mai exact ar putea incerca, avand sanse mici de castig) pt. urmatoarele motive:

NCC art. 1811 lit. b) "Dacã bunul dat în locaţiune este înstrãinat, dreptul locatarului este opozabil dobânditorului, dupã cum urmeazã: b) în cazul imobilelor neînscrise în cartea funciarã, dacã data certã a locaţiunii este anterioarã datei certe a înstrãinãrii".

Contractul de locatiune primeste data certa prin simpla inregistrare la ANAF, emanand de la o autoritate publica, data certa este cea incrisa in contract.
Data certa este data la care acel contract a fost intregistrat la ANAF.


multumesc...
Regret, insa eu cred ca va poate evacua si ca acel contract nu ii e opozabil noului proprietar, avand in vedere ca 1811 Cod civil vede doua situatii, dupa cum imobilul ARE sau nu CF. Daca are, contractul e opozabil doar daca a fost notat in CF.
Daca s-a vandut, recent, inseamna ca imobilul are CF. Asa incat, daca nu e notat contractul dv. acolo, ma tem ca nu ii e opozabil noului proprietar.

Litera b) mentionata de colega mea este pentru cazul in care imobilul NU ARE deschisa inca o CF, or nu avea cum sa il vanda daca era asa...
Ba va contrazic. Dna avocat Ofelia Teodorescu are dreptate. Am avut o situatie similara, iar cererea in instanta a noului proprietar impotriva mea a fost respinsa. Si acum dupa 2 ani locuiesc in acelasi apartament inchiriat, cu contract inregistrat la ANAF si fara Carte funciara a apartamentului respectiv.
Faptul ca am avut contract inregistrat la ANAF a avut impact decisiv. Inscrierea in carte funciara a fost facuta dupa incheierea inchirierii cu mine. Asa ca nu are nicio importanta Cartea funciara sau nu.
Asa ca adriana124, fii linistita!
Ultima modificare: Duminică, 13 Aprilie 2014
marliv, utilizator
Pai vedeti diferenta? La dv. CF nu avea impact, ca nu exista. Daca insa exista CF, nu se mai aplica litera b) aratata de colega, ci litera a) care leaga opozabilitatea de notarea contractului in CF.
Sunt doua situatii juridice distincte.
Oricum, aici nu vorbim despre cine are dreptate si cine nu, caci nu dam verdicte, dam pareri juridice incipiente.

Alte discuții în legătură

Apartament cumparat cu contract de inchiriere SethBV SethBV Buna ziua, am cumparat un apartament pe data de 1 decembrie 2016 de la o firma. Apartamentul are un contract de inchiriere insa nu e notat in CF. Locatarul ... (vezi toată discuția)
Locatiune Roxana alina  Stancu  Roxana alina Stancu Buna ziua. Dobanditorul unui imobil inchiriat chiar nu are nici o posibilitate de a rezilia locatiunea anterior implinirii termenului?? Contr ii este opozabil ... (vezi toată discuția)
Cumparare spatiu inchiriat Vioricamiron Vioricamiron Buna ziua. Avem un magazin intr-un spatiu care face parte dintr-un spatiu mai mare. Proprietarul de la care am inchiriat a vandut spatiul ( inclusiv sectiunea ... (vezi toată discuția)