avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cumparare spatiu inchiriat
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cumparare spatiu inchiriat

Buna ziua. Avem un magazin intr-un spatiu care face parte dintr-un spatiu mai mare. Proprietarul de la care am inchiriat a vandut spatiul ( inclusiv sectiunea unde avem noi magazinul ) unui nou proprietar, care ne-a anuntat telefonic ca ne da 2 saptamani sa eliberam spatiul.
Problema e in felul urmator:
- noi am vrut sa cumparam bucata unde avem magazinul dar vechiul proprietar a spus ca nu are inca toate actele de la primarie si imediat ce le avea vom face tranzactia. Am convenit si pretul , am discutat tot.
-nu am fost anuntati ca spatiul a fost vandut, nu am fost instiiintati ca exista un nou proprietar, am aflat ulterior de la persoane straine
-am aratat mereu dorinta de a cumpara spatiul unde avem noi afacerea si am fost asigurati mereu ca noi vom fi cei carora le va vinde si ca putem investi linistiti
Din punct de vedere legal , ce se poate face ? Aveam prioritate la cumparare ?
Mentionez inca o data ca s-a vandut tot spatiul, cu tot cu locatia unde plateam noi chirie .
Cel mai recent răspuns: Vioricamiron , utilizator 12:01, 9 Noiembrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In conditiile stabilite prin O.U.G. nr. 40/1999 privind protectia chiriasilor si stabilirea chiriei pentru spatiile cu destinatia de locuinte, locatarii imobilelor avand destinatia de locuinte s-au bucurat de un drept de preemptiune (art. 18-22). Trebuie insa sa observam ca reglementarea acestui drept de preemptiune a fost expres abrogata prin prevederile Legii nr. 71/2011 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, astfel nici acest drept de preemptiune nu mai exista in prezent.
Si oricum, prevederea legala se referea la locuinte, nu la spatii comerciale.
Daca aveti dreptul notat in Cartea Funciara, cumparatorul va trebui sa il respecte, adica sa continue inchirierea. Sau daca inchirierea este anterioara vanzarii, cum e cazul de fata.
CAPITOLUL V
Contractul de locaţiune

SECŢIUNEA 1
Dispoziţii generale
Art. 1811

Opozabilitatea contractului de locaţiune faţă de dobânditor

Dacă bunul dat în locaţiune este înstrăinat, dreptul locatarului este opozabil dobânditorului, după cum urmează:

a) în cazul imobilelor înscrise în cartea funciară, dacă locaţiunea a fost notată în cartea funciară;

b) în cazul imobilelor neînscrise în cartea funciară, dacă data certă a locaţiunii este anterioară datei certe a înstrăinării;

c) în cazul mobilelor supuse unor formalităţi de publicitate, dacă locatarul a îndeplinit aceste formalităţi;

d) în cazul celorlalte bunuri mobile, dacă la data înstrăinării bunul se afla în folosinţa locatarului.

noi am avut un contract de inchiriere , care nu a mai fost reinnoit, dar am continuat sa ii platim fostului proprietar chiria, achitand chiar in avans pana la sfarsitul anului acesta. Noul proprietar, ne poate evacua, in conditiile in care, momentan, are doar un antecontract de vanzare/cumparare ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apartament cumparat cu contract de inchiriere SethBV SethBV Buna ziua, am cumparat un apartament pe data de 1 decembrie 2016 de la o firma. Apartamentul are un contract de inchiriere insa nu e notat in CF. Locatarul ... (vezi toată discuția)
Contract inchiriere dupa vanzare imobil Krusht Krusht Buna ziua Societatea comerciala la care sunt angajat are un contract de inchiriere pentru un birou care recent si-a schimbat proprietarul. Noul proprietar ... (vezi toată discuția)
Locatiune Roxana alina  Stancu  Roxana alina Stancu Buna ziua. Dobanditorul unui imobil inchiriat chiar nu are nici o posibilitate de a rezilia locatiunea anterior implinirii termenului?? Contr ii este opozabil ... (vezi toată discuția)