avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 144 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Luna tatalui. Primul copil s-a nascut in ianuarie ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Luna tatalui. Primul copil s-a nascut in ianuarie 2020, iar cel ...

Luna tatalui.
Primul copil s-a nascut in ianuarie 2020, iar cel de al doilea in iulie 2021. Am amanat luna tatalui pt finalul concediului de crestere celui de al doilea copil. Sotul a realizat venituri exclusiv in Ro pana in iunie 2020, iar ulterior venituri mixte din Ro (PFA)+ UE (contract de munca), mai exact a realizat venituri in Ro cu 24 luni anterior nasterii primului copil, iar cu 13 luni anterior nasterii celui de al doilea copil a realizat venituri mixte Ro + UE. In acest moment este angajat legal intr-un stat UE. Este eligibil pentru a beneficia de cele doua luni aferente? Exista vreo posibilitate ca acestea sa fie transferate mamei?
Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 23 Mai 2023
adp123, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:48, 24 Mai 2023
Lunile tatalui nu se transfera mamei.

Se iau in considerare cele 12 luni eligibile dinaintea nasterii copilului.

Primul copil s-a nascut in ianuarie 2020, iar cel de al doilea in iulie 2021.

perioade eligibile :
primul CCC ; februarie 2018 - ianuarie 2020

al doilea CCC : august 2019 - iulie 2021
Multumesc pt raspuns.
Atunci presupun ca tatal, la locul de munca din UE, ar trebui sa beneficieze de 2 luni de concediu in acest sens? Sau luna tatalui se acorda independent de locul de munca din UE? Angajatorul lui spune ca nu exista termen legal in care sa ii acorde efectiv lunile tatalui pt ca copiii au resedinta in Ro si nu pot aplica legislatia tarii lor. Si ii dau ca variante concediu legal+ concediu fara plata sau doar concediu fara plata sau sa nu declare in locul de munca actual din UE.
Cum se rezolva de fapt, legal, situatia?

Cornel Vasile a scris:

Lunile tatalui nu se transfera mamei.

Se iau in considerare cele 12 luni eligibile dinaintea nasterii copilului.

Primul copil s-a nascut in ianuarie 2020, iar cel de al doilea in iulie 2021.

perioade eligibile :
primul CCC ; februarie 2018 - ianuarie 2020

al doilea CCC : august 2019 - iulie 2021

Ultima modificare: Miercuri, 24 Mai 2023
adp123, utilizator
Fiind angajat in UE, nu va beneficia de indemnizatia CCC din tara...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot beneficia de concediu creștere copil in românia dacă lucrez in anglia? Ecaterinnna Ecaterinnna Am lucrat in perioada 17 Septembrie 2018 - 30 Septembrie 2019 in România, după care am plecat in Anglia si lucrez din Octombrie 2019 -prezent. Sunt ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil AlexandraLR AlexandraLR Buna seara! Sunt insarcinata si urmeaza sa nasc in luna ianuarie 2021. Eu si partenerul meu am lucrat din Iulie 2019 pana in noiembrie 2020 in Anglia, iar ... (vezi toată discuția)
Bună ziua în cazul în care tatăl desfășoară activitate ... mihaelabaisan mihaelabaisan Bună ziua în cazul în care tatăl desfășoară activitate după cum urmează:ianuarie ,august 2020 în România...septembrie 2020 _decembrie 2021 în stat ... (vezi toată discuția)