avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1024 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Declaratia unica pentru vanzare Restricted Stock ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Declaratia unica pentru vanzare Restricted Stock Options prin broker SUA

Buna ziua,

Lucrez la o multinationala si am primit ca bonificatie actiuni, Restricted Stock Options (RSU), dar intr-un cont facut automat la un broker din SUA.
Am vandut o parte din aceste actiuni prin acest broker la momentul maturizarii lor (> 1 an). Suma rezultata (in USD) mi s-a transferat in cont de USD la o banca din Romania.

Am tot cautat pe internet si pe forum cum se completeaza declaratia unica in acest caz, si ce tb sa bifez, si nu mi-e clar:
- e venit din strainatate sau din Romania? eu sunt angajat la sucursala din Romania a acestei companii, dar actiunile au intrat la brokerul din SUA
- la ce curs valutar evaluez dolarul? media anuala de 4.68, chiar daca eu le-am schimbat prin banca la care am cont si la care cursul a fost considerabil mai mic?
- care e impozitul? 10% sau 1%? sau altul? actiunile au fost vandute la > 1 an de la primire. in formularul de la anaf daca pun venit din strainatate imi completeaza automat cu 10%.
- tb sa bifez CASS, presupun pt plafonul de 24 luni. Dar CAS? mai trebuie?
care e diferenta intre ele?

Multumesc anticipat.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
E venit din strainatate (din tara de unde e firma), la cursul mediu anual al dolarului.
Da, 10% impozit.
Cas nu.
Cass doar dacă depășiți plafonul celor 12 salarii minime brute pe economie.
Ultima modificare: Joi, 25 Mai 2023
george-neagu, moderator
Multumesc pt raspuns.
Este vorba despre 12 sau 24 de salarii? ca in niste filmulete de la anaf cica ar fi 3 nivele:
6-12 salarii - plafon 18000 lei
12-24 salarii - plafon 36000 lei
peste 24 salarii - plafon 72000 lei
dar nu mi-e clar daca se aplica peste tot, sau doar in anumite situatii, sau doar pt 2023.

Multumesc inca o data.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Acele trei nivele vor fi valabile când veti depune la anu declatia unica pentru 2023 dacă veți avea astfel de venit și în acest an.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reglare cont 461 prin dividende crinast crinast Firmă înființată în 2022 are în 2023 un sold neacoperit pe contul 461 de aprox. 12.000 euro. Administratorul (și asociat unic) dorește reglarea ... (vezi toată discuția)
Declaratia unica pe 2023 Alo2016 Alo2016 In Declaratia Unica pe 2023, daca venitul efectiv realizat in 2022 este practic acelasi cu cel estimat prin Declaratia Unica depusa pe 2022, pot sa nu mai ... (vezi toată discuția)
Calcul contributii pfa norma de venit Rusu88.rusu88@gmail.com Rusu88.rusu88@gmail.com BUNA ZIUA. DETIN UN PFA (NORMA DE VENIT) NORMA ESTE DE 36.000 LEI . SUNT ANGAJAT SI IN ALTA PARTE CU NORMA INTREAGA SI AM REDUCERE LA PLATA NORMEI DE 50% ... (vezi toată discuția)