Lucrez la o multinationala si am primit ca bonificatie actiuni, Restricted Stock Options (RSU), dar intr-un cont facut automat la un broker din SUA.
Am vandut o parte din aceste actiuni prin acest broker la momentul maturizarii lor (> 1 an). Suma rezultata (in USD) mi s-a transferat in cont de USD la o banca din Romania.
Am tot cautat pe internet si pe forum cum se completeaza declaratia unica in acest caz, si ce tb sa bifez, si nu mi-e clar:
- e venit din strainatate sau din Romania? eu sunt angajat la sucursala din Romania a acestei companii, dar actiunile au intrat la brokerul din SUA
- la ce curs valutar evaluez dolarul? media anuala de 4.68, chiar daca eu le-am schimbat prin banca la care am cont si la care cursul a fost considerabil mai mic?
- care e impozitul? 10% sau 1%? sau altul? actiunile au fost vandute la > 1 an de la primire. in formularul de la anaf daca pun venit din strainatate imi completeaza automat cu 10%.
- tb sa bifez CASS, presupun pt plafonul de 24 luni. Dar CAS? mai trebuie?
care e diferenta intre ele?
george-neagu
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
E venit din strainatate (din tara de unde e firma), la cursul mediu anual al dolarului.
Da, 10% impozit.
Cas nu.
Cass doar dacă depășiți plafonul celor 12 salarii minime brute pe economie.
Multumesc pt raspuns.
Este vorba despre 12 sau 24 de salarii? ca in niste filmulete de la anaf cica ar fi 3 nivele:
6-12 salarii - plafon 18000 lei
12-24 salarii - plafon 36000 lei
peste 24 salarii - plafon 72000 lei
dar nu mi-e clar daca se aplica peste tot, sau doar in anumite situatii, sau doar pt 2023.